Največ besed so 'smeli' spregovoriti ustvarjalci filma Slumdog Millionaire, ki je osvojil štiri zlate globuse. Foto: Reuters
Največ besed so 'smeli' spregovoriti ustvarjalci filma Slumdog Millionaire, ki je osvojil štiri zlate globuse. Foto: Reuters
Kate Winslet in Sam Mendes
Kate Winslet s svojimi tremi zakladi: dvema zlatima globusoma in z možem Samom Mendesom. Foto: Reuters
Zlati globusi so podeljeni

Med verjetno najbolj ganljivim trenutkom 66. podelitve filmskih nagrad po izboru tujih novinarjev, ki poročajo iz Hollywooda, je režiser filma Temni vitez še dodal: "Vsi, ki smo s Heathom sodelovali pri Vitezu teme, sprejemamo to nagradi z mešanico grozne žalosti in izjemnega ponosa." Enega najdaljših govorov si je privoščila Kate Winslet, kar sedemkratna osmoljenka zlatih globusov v zadnjem ducatu let. Na začetku je britanska igralka, ki je tokrat zmagala kar dvakrat, in sicer tako v kategoriji glavne dramske igralke kot tudi v kategoriji igralke v stranski vlogi, skromno in s solzami v očeh dejala: "Morate mi oprostiti, ker nisem navajena zmagovati." Drugo zmagoslavje pa je lavreatkino srečo prignalo kar nekoliko čez rob, tako da ji je 'uspelo' celo pozabiti ime ene izmed nominirank v kategoriji glavne dramske igralke. In to ni bila 'kar ena' igralka; 'majave' besede Kate: "Tako mi je žal ... Se to res dogaja?" so se navezovale na Angelino Jolie.

Prikrajšani za misli Woodyja Allena
Neugodna konstelacija ozvezdij ali pa kakšna druga determinanta usode pa nas je prikrajšala za enega zagotovo najbolj zabavnih zahvalnih govorov. V hotelsko dvorano hotelske dinastije Hilton namreč ni bilo Woodyja Allena, čigar film Vicky Christina Barcelona je bil razglašen za najboljši film v kategoriji komedije ali muzikala. Zato pa si oglejmo besede, s katerimi je globus za najboljšo dramo sprejel režiser Danny Boyle: "Zelo cenim, zares zelo cenim vašo naklonjenost našemu filmu. /.../ Film je bil narejen s srcem, zares. Nikoli si nismo mislili, da se bomo znašli tukaj."
Veliko manj gostobesedno in v trezni maniri preverjenega 'tough guya' je nagrado za najboljšega glavnega igralca v drami sprejel Mickey Rourke: "Moja pot nazaj je bila zelo dolga." Precej večjo 'dramo' je zagnala novinka med vélikimi, britanska igralka Sally Hawkins, ki je za vlogo v filmu Happy Go Lucky (Kar brez skrbi) prejela globus za najboljšo glavno igralko v komediji ali muzikalu. Bila je očitno zelo nervozna in je izdavila: "Poskusila bom in se prebila skozi to na način, ki mi ga bodo dopustili glas in kolena in živci." In je preživela in tudi ni pozabila na obvezne zahvale režiserju Miku Leighu, sodelavcem in družini.
To je nekaj izsekov iz bolj ali manj izvirnih govorov nagrajencev, kako so nagrajenci sprejemali zlate globuse, pa si lahko ogledate v galeriji.















Zlati globusi so podeljeni