Prireditev je imela po štirih letih prvič znova voditelja – pravzaprav tri voditeljice: Amy Schumer, Wando Sykes in Regino Hall. Vse tri so se odrezale dobro, niso pa si privoščile pretirano kontroverznih šal. Foto: AP
Prireditev je imela po štirih letih prvič znova voditelja – pravzaprav tri voditeljice: Amy Schumer, Wando Sykes in Regino Hall. Vse tri so se odrezale dobro, niso pa si privoščile pretirano kontroverznih šal. Foto: AP

Preliminarni podatki o gledanosti, ki jih je v ponedeljek objavila televizijska hiša ABC, kažejo na znatno povečanje števila gledalcev v primerjavi z lanskim rekordno nizkim številom, ko je prireditev v neposrednem prenosu na televiziji spremljalo 9,85 milijona gledalcev. A ta zmaga je pirova – letošnja gledanost je bila še vedno druga najnižja v zgodovini televizijskih prenosov podelitve oskarjev. Uradne podatke o gledanosti bodo sicer objavili danes.

Sorodna novica Will Smith se je Rocku opravičil za klofuto, akademija razmišlja o ukrepih

Zakaj bi kaj takega načrtovali?
Trenutek, ko je Will Smith prisolil klofuto Chrisu Rocku zaradi komikove šale na račun njegove žene Jade, je takoj zakrožil po spletu in sprožil nešteto memov ter mnenj. "Ali si Akademija želi takšne publicitete? Ne, ne želi. Ne želi si medijske pozornosti na račun nasilja na podelitvi oskarjev," je prepričan novinar revije Variety Marc Malkin.

Smith se je za klofuto sicer že opravičil. "Moje obnašanje na včerajšnji podelitvi oskarjev je nesprejemljivo in neopravičljivo," je v ponedeljek zapisal na Instagramu. "Šale na moj račun so sestavni del mojega poklica. A šala o bolezni moje žene Jade je bila zame preveč. Odzval sem se preveč čustveno. Žal mi je in sram me je za to, kar sem storil," je dodal.

Willu Smithu morda grozi izključitev
Na incident se je uradno odzvala tudi skoraj desettisoččlanska akademija, ki podeljuje nagrade. "Začeli smo uradno preiskavo dogodka," so zapisali v odzivu za javnost. "Dogodek bomo preiskali in razmislili o ukrepih, primernih za nastali položaj, v skladu s pravili naše organizacije in pravom zvezne države Kalifornije."

Sorodna novica Mali film, ki mu je uspel veliki met: CODA je zmagovalec letošnjih oskarjev

Po pravilih organizacije bi sicer takšno obnašanje lahko bilo razlog za izključitev iz Akademije in prepoved sodelovanja na prihodnjih dogodkih. Enako zahtevo so izrazili tudi v sindikatu hollywoodskih igralcev, kjer pričakujejo, da bo Smith ustrezno kaznovan.

Po karantenskem nezanimanju se gledalci počasi vračajo
Povečanje televizijske gledanosti pri oskarjih je naraslo v podobnem odstotku kot pri podelitvah drugih nagrad, vključno s septembrsko podelitvijo televizijskih nagrad emmy. Številni podeljevalci nagrad so bili leta 2021 zaradi pandemije covida-19 prisiljeni prirediti virtualne slovesnosti ali podelitve v manjšem obsegu in te so pritegnile zelo malo občinstva.

Kontroverzne spremembe
Število gledalcev podelitve oskarjev se je lani glede na leto 2020, ko je prireditev pritegnila 23,6 milijona gledalcev, zmanjšalo za približno 50 odstotkov.

Producenti podelitve oskarjev so letos, da bi dosegli večjo gledanost, uvedli tudi nekaj novosti. Predvsem ena od njih se je izkazala za zelo kontroverzno: v osmih kategorijah so nagrade podelili še pred začetkom prenosa v živo in nato v osrednjo slovesnost vključili le kratke odlomke. Številnim se je zdelo, da takšen prizor kaže nezadostno spoštovanje do filmskih poklicev za kamero. Prav tako so letos oskarji podeljevali nagrado "po izbiri občinstva", za katero so glasove nabirali na Twitterju.

Na nedeljski podelitvi oskarjev je zlat kipec za najboljši film pobrala družinska drama o gluhih CODA režiserke Sian Heder. Takšen razplet je marsikoga presenetil, saj je za favorita veljala psihološka drama Moč psa, ki je na koncu dobila samo oskarja za najboljšo režijo.