V grobem gre pri tem verskem gibanju za prepričanje, da je človek nesmrtno bitje, čigar izkušnje se raztezajo prek njegove življenjske dobe na zemlji. Scientologija ima številne kritike, nekateri, med njimi je tudi medijski mogotec Rupert Murdoch, jo označujejo za kult. Skupina naj bi svoje privržence silila k preoblikovanju miselnih okvirov v skladu s scientološkimi načeli, zapustiti Cerkev pa naj bi bilo praktično nemogoče. Foto: Reuters
V grobem gre pri tem verskem gibanju za prepričanje, da je človek nesmrtno bitje, čigar izkušnje se raztezajo prek njegove življenjske dobe na zemlji. Scientologija ima številne kritike, nekateri, med njimi je tudi medijski mogotec Rupert Murdoch, jo označujejo za kult. Skupina naj bi svoje privržence silila k preoblikovanju miselnih okvirov v skladu s scientološkimi načeli, zapustiti Cerkev pa naj bi bilo praktično nemogoče. Foto: Reuters
Scientologija zaradi nekaterih svojih praks velja za zelo sporno vero. Foto: Reuters
Posebno omembo velja nameniti zvezdniškim scientologom, saj si je Hubbard zamislil, da bi prav zvezdniki igrali ključno vlogo pri širjenju te vere. Leta 1955 je zato lansiral "Project Celebrity" in sestavil seznam 63 slavnih, ki si jih je izbral za tarče spreobrnitve. Med prvimi sta bila nekdanja zvezda nemih filmov Gloria Swanson in džezovski pianist Dave Brubeck. Danes je največja izmed osmih scientoloških podružnic prav tista v Hollywoodu, med njenimi člani pa najdemo Johna Travolto, Kirstie Alley, Liso Marie Presley in Jasona Leeja.Eden najglasnejših in najbolj gorečih zagovornikov scientologije je Tom Cruise, za katerega pravijo, da naj bi bil celo drugi ali tretji mož v organizaciji. Foto: Reuters

Dokumentarec, ki ga bo kabelska televizija predvajala v letu 2015, nastaja po predlogi knjige Going Clear: Scientology, Hollywood, & The Prison of Belief. Lawrence Wright jo je napisal, potem ko mu je iztočnico ponudil daljši članek za New Yorker, v katerem je spregovoril režiser Paul Haggis, nekoč viden član Scientološke cerkve, ki pa jo je leta 2009 zapustil.

Cerkev, ki jo je ustanovil avtor znanstvenofantastičnih romanov L. Ron Hubbard, ima v svojih vrstah številne vplivne zvezdnike s Tomom Cruisom in Johnom Travolto na čelu. "Scientološka cerkev je bila ustanovljena v Los Angelesu, njihov center za zvezdnike pa v Hollywoodu, in to zato, da bi nekoč prevzeli zabavno industrijo," je Wright lani izjavil v intervjuju za CNN.

The Hollywood Reporter poroča, da Alex Gibney pri filmu "že končuje zadnje podrobnosti", in če bo film dokončan dovolj hitro, je čisto mogoče, da bo premiero doživel na festivalu Sundance. Pri HBO-ju se medtem pripravljajo na agresiven odziv oziroma proteste te cerkve. "Film si z naše strani ogleduje 160 odvetnikov," je za omenjeno revijo povedala urednica dokumentarnega programa Sheila Nevins.

Rad ima žgoče tematike
Alex Gibney je oskarja dobil za film Taxi to the Dark Side, v zadnjem času pa so bili zelo odmevni njegovi dokumentarci We Steal Secrets: The Story of Wikileaks, Enron: The Smartest Guys in the Room in The Armstrong Lie; pri nas smo lahko videli pretresljivi dokumentarec Mea Maxima Culpa: molk v Božji hiši, ki je tematiziral spolne zlorabe gluhonemih otrok, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki.

Sama knjiga Going Clear (2013) je sporna že od dneva, ko je izšla; čeprav je bila v ožjem izboru za nagrade National Book Award, National Book Critics Circle Award in nagrado L. A. Timesa, pa jo je britanska založba Transworld še pred izidom na tej strani Atlantika črtala s svojega repertoarja, verjetno iz strahu pred tožbo Scientološke cerkve, ki knjigi, milo rečeno, ni naklonjena. Vzpostavila je celo spletno stran How Lawrence Wright Got It So Wrong, na kateri našteva vse, kar naj bi bilo v Wrightovi knjigi neresnično.

Tokrat so na odziv pripravljeni
Scientologi so pred sedežem HBO-ja nazadnje protestirali leta 1998, potem ko je televizija predvajala dokumentarec Dead Blue: Surviving Depression, ki je propagiral zdravljenje depresije z zdravili. (Scientologi zavračajo tako antidepresive kot tudi vse oblike psihiatrije.) "Nisem vedela, kakšno zvezo naj bi antidepresivi imeli s to vero, dokler nisem videla protestnikov pred našim sedežem," je za THR komentirala Nevinsova. "Mislila sem, da gre za kak sindikalni protest, v resnici pa so prišli zaradi našega filma. Pravzaprav je bilo zelo zanimivo." Če so se tako močno odzvali na temo, ki nima neposredne zveze z njihovo vero, je najbrž tokrat varno pričakovati še toliko večji odziv.