Nepremičninski posredniki seveda izpostavijo, da bi se dalo hišo preurediti v majhen tematski penzion. Foto: http://www.realtor.com
Nepremičninski posredniki seveda izpostavijo, da bi se dalo hišo preurediti v majhen tematski penzion. Foto: http://www.realtor.com

Hiša, ki je v z oskarji nagrajeni grozljivki Ko jagenjčki obmolknejo (Silence of the Lambs) "nastopala" kot rezidenca psihopatskega morilca Buffala Billa, stoji v Pittsburghu; prodajajo jo za 300 tisoč dolarjev.

Vsebine kultnega filma iz leta 1991 najbrž ni treba posebej obnavljati: mlada agentka FBI-ja Clarice Starling (Jodie Foster) mora izslediti serijskega morilca, pri tem pa si lahko pomaga samo z namigi briljantnega, a psihotičnega kanibala Hannibala Lecterja (Anthony Hopkins), ki je zaprt v psihiatrični ustanovi. Film je tistega leta dobil pet oskarjev, tudi kipec za najboljši film; Hopkins in Fosterjeva sta domov odnesla oskarja za najboljši vlogi.

V filmu je trinadstropna viktorijanska hiša srhljiv, zaprašen brlog, kjer Buffalo Bill (Ted Levine) skriva ugrabljena dekleta. Doma goji tudi vešče, ki jih nato pusti v grlu svojih umorjenih žrtev. Ravno ta hiša je prizorišče končnega obračuna med Billom in agentko Starling.

Podzemne temnice ne boste našli
V resnici je hiša seveda veliko bolj svetla in prijazna: premore bazen, ne pa tudi srhljive podzemne temnice, ki jo vidimo v filmu. 63-letna lastnica hišo prodaja po štirih desetletjih. Ko je filmska ekipa na lovu za snemalnimi lokacijami pred približno 25 leti potrkala na njena vrata, sta z možem brez zadržkov privolila v sodelovanje. "Hoteli so hišo, pri kateri si že skozi vhodna vrata videl skoz in skoz." "Splesti so hoteli pajkovo mrežo: Buffalo Bill mora policistko najprej zvabiti v vežo, od tam v kuhinjo in na koncu v klet." Produkcijska ekipa je nato hišo šest tednov pripravljala na snemanje.