Guillermo del Toro se je kot režiser fantazijskega žanra zelo uspešno predstavil že s filmom Favnov labirint. Foto:
Guillermo del Toro se je kot režiser fantazijskega žanra zelo uspešno predstavil že s filmom Favnov labirint. Foto:
Ian McKellen ne bi imel nič proti, če bi še enkrat lahko upodobil čarovnika Gandalfa.

Pravzaprav bo režiral dva filma. Prvi, katerega premiera naj bi bila leta 2010, bo filmska pridelava Tolkienovega romana, ki govori o dogajanju pred trilogijo Gospodar prstanov. Drugi film pa bodo posneli po izvirni zgodbi, ki naj bi zapolnila luknjo 60 let, kolikor jih preteče med koncem Hobita in začetkom Gospodarja prstanov. Režiser trilogije Gospodar prstanov Peter Jackson se od podviga prenašanja Tolkienovih romanov na filmska platna ni povsem umaknil. Pri Hobitu bo deloval kot producent.

Potrjene večmesečne govorice
Pravzaprav imenovanje Guillerma del Tora za režiserja Hobita ni presenečenje. O tem, da bo ravno on prevzel vrnitev filmarjev v Srednji svet, se je šušljalo že več kot tri mesece. A režiser, ki je lani tako velik uspeh požel s fantazijskim filmom Favnov labirint, govoric ni želel potrditi, dokler ni bilo vse zapisano in z žigom potrjeno na papirju.

Kot otrok, ki verjame v čudeže
Mehičana sta k projektu Hobit zvabila prav oba producenta, Peter Jackson in njegova žena Fran Walsh. V izjavi za javnost sta po poročanju BBC-ja zapisala: "Že dolgo občudujeva Guillermovo delo in ne moreva se spomniti nobenega režiserja z večjim navdihom za izpeljavo potovanja nazaj v Srednji svet." Producentski par je Guillerma del Tora imenoval tudi "filmski čarovnik, ki ni nikoli izgubil otroškega smisla za čudeže".

Ian McKellen bi še čaral
Znano pa je še eno ime, ki bo najverjetneje sodelovalo pri Hobitu. Starosta britanskega gledališča in filma Ian McKellen je menda že sporočil, da bi bil tudi v filmu Hobit pripravljen odigrati vlogo čarovnika Gandalfa, ki mu je prinesla tudi nominacijo za oskarja. Celoten projekt naj bi bil končali leta 2011, ko naj bi predstavili Hobita II. Oba filma bodo tako kot Gospodarja prstanov posneli na Novi Zelandiji.

P. B.