V parku svetovnih znamenitosti dela tudi plesalka Tao. Foto: Kinodvor
V parku svetovnih znamenitosti dela tudi plesalka Tao. Foto: Kinodvor
Kritika intenzivnega obračanja Kitajske k Zahodu. Foto: Kinodvor

Svet, ki je prišel na spored Kinodvora, je naslov tematskega parka, kakšnih 16 kilometrov oddaljenega od kitajske prestolnice, v katerem se je mogoče prehoditi med najslavnejšimi znamenitostmi sveta, kot sta Eifflov stolp in poševni stolp v Pisi. Tudi tokrat se režiser Džja Džangke posmehuje sodobni Kitajski, ki z naglico sprejema zahodni način življenja, zaradi česar je bil v preteklosti že večkrat v navzkrižju s kitajskimi oblastmi.

Sanjarjenje osamljenih ljudi
Parka pa ne doživimo prek obiskovalcev, ampak se film osredinja na zgodbe zaposlenih v parku. Ti se vsak dan vživijo v vloge prebivalcev daljnih krajev, kjer so spomeniki iz parka. Ob vrnitvi domov pa se ti osamljeni ljudje vedno znova vrnejo v neugledne sobe za parkom, v katerih še naprej sanjarijo, da bi se nekega dne odpravili v dežele, katerih prebivalce predstavljajo. Med zdolgočasenimi uslužbenci, ki vsak dan željno pričakujejo novih turistov, spoznamo med drugim lepo mladi plesalko Tao in varnostnika parka Tajšenga, ki je zagledan v Tao.

Džja Džangke ni poskrbel le za režijo, ampak se je podpisal tudi pod scenarij, v svet tujih dežel pa se med drugim podajajo igralci Džao Tao, Tajšeng Čeng, Džue Džing, Džung Vej Džjang, Ji čun Vang, Vang Hong Vej in Liang Džing Dong.

Džja Džangke se je do zdaj med drugim predstavil s filmi, kot so Džantaj iz leta 2000, In Public (2001), Unknown Pleasures (2002) ter lani s filmoma Dong (2006) in Still Life (2006). Trenutno se režiser posveča novemu projektu, filmu Cičing Šidaj, katerega zgodba temelji na romanu Suja Tonga.