Hugha Jackmana so za povezovanje prireditve izbrali zato, ker želijo vanjo vnesti več glasbe in plesa na račun zbijanja šal. Foto:
Hugha Jackmana so za povezovanje prireditve izbrali zato, ker želijo vanjo vnesti več glasbe in plesa na račun zbijanja šal. Foto:
Letošnja prireditev že spet na udaru stavke, saj če je bilo lansko leto v znamenju stavke scenaristov se nam letos lahko obeta stavka igralcev. Člani Ameriškega združenja igralcev bodo naslednji mesec volili, če bodo sindikalnim vodjem dovolili za razglasitev stavke. Foto: Reuters

Ameriška filmska akademija je tokrat za povezovanje prireditve izbrala 40-letnega avstralskega igralca, ki je nazadnje poleg Nicole Kidman zaigral v triurnem epu Baza Luhrmana Avstralija, predtem pa tudi v vseh treh delih Mož X.

Jackman je sicer tudi igralec v gledaliških muzikalih, ki mu plesanje in petje gre zelo dobro od rok, trikrat je vodil Broadwayevo podelitev nagrad tony, prejšnji mesec pa ga je revija People razglasila tudi "najbolj seksi moškega" letošnjega leta.

Z izbiro Jackmana želijo organizatorji opustiti obliko "nočne pogovorne oddaje" in na prireditvi bolj poudariti glasbo in ples. Zadnja leta so namreč eksperimentirali z različnimi tipi komikov, od Jona Stewarta, Chrisa Rocka pa tja do Ellen DeGeneres, kar pa ni bilo preveč uspešno dvigovalo gledanosti.

Tako je letošnja več kot triurna prireditev, ki jo je drugič zaporedoma vodil Stewart, z 32 milijoni gledalcev v ZDA dosegla rekord v najnižji gledanosti doslej. Vseeno pa oskarji ostajajo ena izmed najbolj gledanih prireditev, ki jo prenašajo v več kot 200 držav po vsem svetu.

Zato želijo zdaj prireditev bolj usmeriti v zabavo in proslavo ter jo skrajšati pod tri ure. Sicer pa bodo nominacije za oskarje razglasili januarja, 81. slovesna podelitev pa bo 22. februarja ponovno v hollywoodskem Kodak Theatru.

Še vedno tudi možnost stavke igralcev
Sicer pa je letošnja prireditev že spet pod udarom stavke. Če je bilo lansko leto v znamenju stavke scenaristov, se nam letos lahko napoveduje stavka igralcev. Člani Ameriškega združenja igralcev bodo naslednji mesec glasovali o tem, ali bodo sindikalnim vodjem dovolili za razglasitev stavke.

Strah je čutiti, saj se lahko zgodi, da bodo velike zvezde bojkotirale prireditev. Zaradi lanske stavke scenaristov so namesto galaprireditve za podelitev zlatih globusov organizirali tiskovno konferenco.

B. K.