Slavni režiser je lahko zadovoljen. Foto: EPA
Slavni režiser je lahko zadovoljen. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Stone je po mnenju Teherana pravi režiser za snemanje dokumentarca o iranskem predsedniku. Foto: EPA

Z oskarjem nagrajeni Američan, poznan po svojih filmih o pomembnih političnih osebnostih, se je tokrat lotil iranskega upornika Ahmadinedžada. "Stone je režiser, ki dobro pozna politične in socialne teme, in je najboljši za upodobitev našega predsednika," je povedal iranski režiser in član iranske Organizacije za turizem in kulturno dediščino Ali Reza Sadžadpur.

Sadžadpur, h kateremu se po nasvet pogosto zatekajo Ahmadinedžadovi svetovalci za umetnost in kulturo, je povedal še, da je Oliver Stone svojo ponudbo za dokumentarni film iranski vladi in Ahmadinedžadu predal že pred tremi meseci, a je iranski birokratski stroj odločitev sprejel šele v petek.

Stone ima podobne nazore kot Ahmadinedžad
Sadžadpur je povedal tudi, da je Oliver Stone dobil dovoljenje za snemanje filma o iranskem predsedniku predvsem, ker je eden izmed redkih svetovnih režiserjev, ki je vedno nasprotoval imperialistični politiki ZDA, kar počne tudi Ahmadinedžad. "Ogledal sem si film o Fidelu Castru, ki se mi je zdel zelo zanimiv," je povedal iranski režiser.

Stone, ki je že režiral filme o političnih osebnostih, eden izmed najbolj znanih je film o nekdanjem ameriškem predsedniku Nixonu, je leta 2003 posnel kontroverzni dokumentarni film o kubanskem voditelju Fidelu Castru, s katerim si je pridobil globoko naklonjenost voditeljev držav, ki niso navdušeni nad politiko ZDA in predsednika Georgea Busha.

Iranci užaljeni zaradi Aleksandra Velikega
Med iranskim občinstvom pa Stone kljub temu ni najbolj priljubljen režiser, saj so mu očitali, da je njegov film Aleksander Veliki, ki ga je posnel leta 2004, žaljiv do perzijske kulture. Po mnenju iranske vlade je Stone Irance v nekaterih prizorih v filmu prikazal kot neumne in pretirane šaljivce.