Dubya - izvirnik, ki je navdihnil številne posnetke. Foto:
Dubya - izvirnik, ki je navdihnil številne posnetke. Foto:

Zadnje mesece se veliko govori o novem filmskem projektu Oliverja Stona, ki nosi naslov W in v katerem predsednika Busha upodablja Josh Brolin, a pred njim so kavbojske škornje verjetno najslavnejšega Teksašana ta hip obuli že mnogi igralci, do zdaj največkrat (no, skoraj vedno) v komedijah.

Oglejmo si nekaj filmskih in televizijskih oživitev moža, ki je v enciklopedije zaradi svojih ne ravno bleščečih govornih sposobnosti zagotovil mesto besedi bušizem in je zelo hvaležna tarča satiričnih in parodičnih izdelkov. Le kaj bodo filmarji počeli zdaj, ko se slikoviti W počasi nepreklicno poslavlja od Bele hiše?

A. K.

W-ja v Zadetih modelih upodablja James Adomian, ki si s Haroldom in Kumarjem privošči tudi džojnt.
Eden od mnogih 'odbitih' likov Dane Carveyja v filmu Popolna maska je predsednik George. Isti igralec pa je v oddaji Saturday Night Live pred leti upodobil tudi Georgea Busha starejšega.
V eni od epizod animirane serije Robot Chicken W sanja, da ima moči Jedija - z 'lightsaberjem' se celo spopade z Abrahamom Lincolnom.
V epizodi animirane serije King of the Hill iz leta 2000 se Hank Hill rokuje s tedanjim teksaškim guvernerjem Georgeem W. Bushem in se pritoži, da njegov stisk roke ni bil dovolj močan. A Bush naj si v tej upodobitvi sploh ne bi bil podoben.
V Filmu, da te kap 4 se W ne pojavi neposredno, a Leslie Nielsen se mu je nedvomno 'poklonil' v prizoru, ko skupini šolskih otrok bere (narobe obrnjeno) knjigo.
TV-serija That's My Bush Comedy Centrala, s kratko življenjsko dobo, se je rodila v glavah ustvarjalcev South Parka, 'odštekanga' predsednika je v njej upodobil Timothy Bottoms.
Georgea W. Busha je v več sezonah oddaje MAD TV upodabljal komik Frank Caliendo.
V TV-oddaji Comedy Centrala Lil' Bush nastopa George W., izmišljeni miniaturni sin 'zdajšnjega' predsednika Georgea H. W. Busha (ki pa je pravzaprav nekdanji predsednik, torej Bush starejši).
V seriji South Park se je George W. večkrat pojavil: zaslužil si je gejevsko slogovno preobrazbo, se zapletel v risarske vojne in se izkazal za veleum teorije zarote.
V legendarni komični oddaji Saturday Night Live je Will Ferrell W-ja upodabljal med letoma 1999 in 2002, sledili pa so mu drugi igralci.
V težko pričakovanem W-ju, tokrat resnejšem biografskem filmu, naslovnega 'junaka' upodablja Josh Brolin. V vlogi njegove soproge Laure se predstavlja Elizabeth Banks, vlogo Condoleezze Rice pa je odigrala Thandie Newton.