V bitki za Belo hišo bo tehtnico na stran demokratov skušal pomagati nagniti tudi Oliver Stone. Foto: Reuters
V bitki za Belo hišo bo tehtnico na stran demokratov skušal pomagati nagniti tudi Oliver Stone. Foto: Reuters
Josh Brolin
Josh Brolin na prvi pogled predsedniku ni preveč podoben, a to je za dober biografski film še najmanjša ovira.

Ne spraviš se na Bushe in potem živiš, da bi o tem pripovedoval. Smo se razumeli?

George W. Bush

Oliver Stone, režiser, ki je imel vedno pretanjen občutek za dobro (samo)promocijo, se na vse pretege napreza, da bi svoj (šele nedavno napovedani) film W v kinematografe spravil še pred novembrskimi predsedniškimi volitvami, gotovo pa pred 20. januarjem, ko bo George Bush dokončno zapustil Belo hišo. V filmu ga bo igral Josh Brolin, ki ima pravi naglas že v malem prstu - Teksašana je pravkar igral v z oskarjem nagrajenem filmu bratov Coen Ni prostora za starce. Njegova prva dama bo Elizabeth Banks (Spider-Man, 40-letni devičnik).

Predsedniška trilogija
Režiser zagotavlja, da namerava posneti "pravičen in objektiven" portret trenutnega ameriškega predsednika - pa čeprav bi na tem mestu veljalo pripomniti, da zgodovinska objektivnost nikoli ni bila njegova najmočnejša točka, vsaj če sodimo po njegovih prejšnjih dveh filmih o ameriških predsednikih, Nixon in JFK.

Scenarij se piše kar sam ...
Televizijska mreža ABC, ki je dobila prvi osnutek scenarija, poroča, da je Stonova ekipa scenaristov prebrala cel kup knjig in na dan izbrskala nekaj najsočnejših tračev in podrobnosti o predsedniku Bushu - obetamo si lahko na primer nekaj njegovih antologijskih "bušizmov" ter prizorov popivanja (prvi mož ima menda najraje vodko s pomarančnim sokom).

Precej pozornosti bo film namenil (velikokrat težavnemu) predsednikovemu odnosu z očetom. Ko Bush starejši sina obtoži alkoholizma, ga ta sarkastično nagovori z "Gospod Popolni. Gospod Vojni junak. Gospod Vsemogočni Bog."

Stone, sicer glasen nasprotnik iraške vojne, se posveti globljim psihološkim vzvodom, ki so botrovali njegovi invaziji te države. Ko Busha starejšega na volitvah leta 1992 porazi Bill Clinton, mu sin v filmu zabrusi, da se to ne bi zgodilo, če bi v prvi zalivski vojni zrušil Sadama. Ko so Busha mlajšega leta 2002 nato vprašali, zakaj se je tako osredotočil na uničenje Huseina, je zbrane opomnil, da je ta leta 1993 med njunim obiskom Kuvajta načrtoval umor obeh Bushev: "Ne spraviš se na Bushe in potem živiš, da bi o tem pripovedoval. Smo se razumeli?"
A. J.

Ne spraviš se na Bushe in potem živiš, da bi o tem pripovedoval. Smo se razumeli?

George W. Bush