Scott je film montiral večkrat; na DVD-ju bodo trije njegovi predlogi. Foto: EPA
Scott je film montiral večkrat; na DVD-ju bodo trije njegovi predlogi. Foto: EPA
Ridley Scott
Ameriški režiser je medtem posnel že kar nekaj filmov, med drugim Nebeško kraljestvo. Foto: EPA

Film Ridleyja Scotta je bil leta 1997 eden sploh prvih filmov, ki so izšli na DVD-ju. Warner Home Video izdelek, ki bo izšel septembra, že oglašuje kot povsem novo režiserjevo različico filma, ki je v kinematografe prišel leta 1982, a se je od velikega platna prav hitro poslovil. Kljub kratkemu osvajanju kinov se je filma hitro oprijel pridevnik kultni, s katerim ga cineasti opisujejo še zdaj.

Ford se je spopadal s kloni
Scott je grozljivko sicer posnel po romanu pisatelja znanstvene fantastike Philipa K. Dicka, ki je dogajanje postavil v Los Angeles, kakršen naj bi bil po njegovem mnenju leta 2019. Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos in Daryl Hannah pa se v njem niso le sončili na plažah in se vozili od enega lokala do drugega, ampak so se znašli v prihodnosti, ki je bila precej temačnejša. Najtežje delo je imel Harrison Ford, ki mora v filmu kot futuristični policist Rick Deckard najti in ubiti štiri človeške klone, ki ugrabijo vesoljsko ladjo in z njo iz izgnanstva v vesolju pridejo nazaj na Zemljo.

Trije DVD-ji, vsebina dveh še skrivnost
Na DVD-ju bo moral Izrebljevalec garati v treh različicah. Na ploščku bo tako zapisan film, kakršnega so lahko spremljali gledalci v kinematografih, na voljo pa bosta tudi razširjena mednarodna različica in film, kakršnega je režiser sestavil leta 1992. V studiu pa pripravljajo še dve različici DVD-ja, za katerega so se odločili ob bližajoči se 25. obletnici premiere Iztrebljevalca, a o tem, kakšna vsebina se bo na ekranu prikazala ob njuni vstavitvi v DVD-predvajalnik, za zdaj še molčijo.