Avatar (2009) in Titanik (1997) sta skupno v kinoblagajne prinesla več kot 4,5 milijarde dolarjev. Foto: IMDb
Avatar (2009) in Titanik (1997) sta skupno v kinoblagajne prinesla več kot 4,5 milijarde dolarjev. Foto: IMDb

Mineva trinajst let, odkar je bil Avatar prvič predvajan v kinematografih, vendar je čakanja na več vsebin, postavljenih na Pandoro, konec – v prihodnjem desetletju napovedujejo kar štiri nadaljevanja in očitno še knjižno delo.

Film Avatar: The Way of Water bo v kinematografih decembra, Cameron pa je ob tem že posnel tretji "Avatar" film, ki je za zdaj še brez naslova. Znano je že, da je predviden za leto 2024, poroča spletni portal IndieWire. Poleg tega Cameron že pripravlja Avatar 4 in Avatar 5. Po poročanju ameriških medijev se poigrava z idejo, da bi za načrtovani četrti in peti film režiserjev stolček odstopil komu drugemu.

Sorodna novica Niti James Cameron ne računa na finančni uspeh Avatarja 2

V novem intervjuju za Total Film je filmski ustvarjalec razkril, da je ena od njegovih zavrženih idej za The Way of Water spremenjena v nov grafični roman z naslovom Avatar: The High Ground.

"Delal sem z ekipo piscev," je dejal Cameron. "Imeli smo veliko idej. Eno od idej smo na vsak način poskušali pospraviti v škatlo, a nikoli ni povsem ustrezala. Zato sem si na določeni točki rekel: preprosto bom dokončal ta scenarij in videl, ali je film. Sem. In je delovalo, in sicer na 130 straneh. Zdela se mi je odlična zgodba. To je hudičevo branje branje, sem bil prepričan."

Cameron je sčasoma ugotovil, da nekateri tematski elementi manjkajo in da bi bilo to dotično zgodbo nemogoče posneti zgodbo kot pravo nadaljevanje Avatarja. Cameron, ki je ustvaril nekaj največjih znanstvenofantastičnih franšiz – Terminator, Osmi potnik, The Abyss in Avatar –, je avtor z izjemnim razumevanjem pravil žanra.

"Manjkal je eden od tistih ključnih elementov pri nadaljevanjih, to je, da ni šel dovolj v nepričakovano," je dejal. "Prav tako se ni dovolj poigral s pravili Avatarja, ki naj bi nas povezal s sanjskim svetom, tistim, ki ima duhovno komponento, ki je ne moremo niti povsem kvantificirati z besedami. Odkljukal je vse druge kvadratke, tega pa ne."

James Cameron, ustvarjalec Titanika in Avatarja. Foto: AP
James Cameron, ustvarjalec Titanika in Avatarja. Foto: AP

Kljub temu je verjel, da je zgodba predobra, da bi šla v nič, zato sta se Cameron in ekipa piscev odločila, da bodo najpomembnejše dele vključili v naslednja dva filmska Avatarja, druge ideje pa združili v grafični roman.

"Našli smo način za prestrukturiranje elementov, ki smo jih morali porazdeliti po prvih dveh nadaljevanjih, in ga znova zagnali na povsem drugačen način," je še dejal Cameron.

Grafični roman Avatar: The High Ground bo izšel 6. decembra. Filmski spektakel Avatar: The Way of Water pa se bo v kinematografih začel vrteti 16. decembra.