Jane Campion načeloma velja za oskarjevsko favoritko v bitki za nagrado za najboljšo režijo. Ji je izjava, ki se je zgodila prav ob začetko oddajanja glasov za oskarje, usodno škodila?Foto: EPA
Jane Campion načeloma velja za oskarjevsko favoritko v bitki za nagrado za najboljšo režijo. Ji je izjava, ki se je zgodila prav ob začetko oddajanja glasov za oskarje, usodno škodila?Foto: EPA

Novozelandska režiserka Jane Campion je preteklo nedeljo po vseh pričakovanjih na podelitvi nagrad po izboru kritikov (Critics Choice Awards) osvojila priznanje za najboljšo režijo. V svojem zahvalnem govoru se je poklonila več udeleženkam slovesnosti, tudi igralki Halle Berry ter sestrama Sereni in Venus Williams, ki sta del letošnje sezone nagrad zato, ker je njun odnos z očetom predmet biografske drame Kralj Richard.

"Venus in Serena, kakšna čast je, da sem v istem prostoru z vama," je izjavila Jane Campion, preden ju je v šali prosila za tečaj tenisa. V nadaljevanju se je zahvalila še preostalim nominirancem v svoji kategoriji. "Rada bi izrazila naklonjenost vsem sonominirancem – samim moškim. Venus in Serena, res sta neverjetni. Ampak ni vama treba igrati proti samim tipom, kot moram jaz." Ko so se kamere v tem trenutku obrnile proti teniškima zvezdama, je Serena sicer ploskala, Venus pa je delovala, kot da ji je neprijetno.

Sestri Williams sta v svoji karieri v skupnem seštevku osvojili 122 turnirjev in tri zlate olimpijske medalje, večkrat pa sta v mešanih dvojicah igrali tudi proti moškim in zmagali.

Nedeljske podelitve nagrad po izboru kritikov sta se Venus (na levi) in Serena Williams udeležili kot gostji in kot podeljevalki. Foto: AP
Nedeljske podelitve nagrad po izboru kritikov sta se Venus (na levi) in Serena Williams udeležili kot gostji in kot podeljevalki. Foto: AP

"Zato ne zaupam belskim feministkam"
Zahvalni govor Jane Campion je v hipu postal viralen na družbenih omrežjih, kjer so ga jezni komentatorji opisali kot rasističnega, zahrbtnega in neobzirnega. Producent Drew Dixon je na primer tvitnil: "Brezobzirnost Jane Campion, ko namiguje, da je bila njena pot težja od poti dveh temnopoltih žensk, ki sta se morali spopasti z rasizmom, seksizmom in razredno diskriminacijo, da sta se prebili v enega najbolj belskih, najbolj bogataških športov na svetu ter mu spet in spet ZAVLADALI – to je razlog, zakaj ne zaupam belskim feministkam."

Igralka Jodie Turner-Smith, ki je bila tisti večer prav tako v dvorani, je tvitnila: "To, da si je Jane v svoji zahvali za najboljšo režijo vzela čas, da je temnopoltima ženskama razložila, zakaj je bolj zatirana od njiju, je VIŠEK belskega feminizma."

Novozelandka je nato v ponedeljek podala opravičilo v obliki izjave za javnost. "V nepremišljenem komentarju sem to, kar počnem v filmskem svetu, primerjala z dosežki Venus in Serene Williams. Nisem hotela razvrednotiti teh legendarnih temnopoltih žensk in vrhunskih športnic."

"Dejstvo je, da sta se sestri Williams dejansko soočili z moškimi na igrišču (in zunaj igrišča), da sta dvigovali raven in odpirali vrata za vse, kar ženske na tem svetu lahko dosežejo. Zadnja stvar, ki bi jo hotela početi, je relativiziranje in poniževanje izjemnih žensk. Obožujem Sereno in Venus. Njuni dosežki so orjaški in navdihujoči. Serena in Venus, opravičujem se in se vama v celoti poklanjam."

Jane Campion je v preteklosti že bila na udaru. Septembra lani je na beneškem festivalu izjavila, da je vzpon gibanja #MeToo, ki se bori proti spolnemu nadlegovanju in nasilju, "pomenil konec apartheida za nas ženske". Številne so te besede zmotile, češ da se režiserka ne zaveda, kaj je apartheid pomenil za ženske v Južni Afriki, in da ne upošteva, kakšne ovire stojijo na poti marginalizirnih žensk v zabavni industriji.