Film je bil že pred nastankom prodan za distribucijo v tujini – a podpora, ki jo je dobil, je bila odvisna tudi od tega, da je bil s projektom povezan Joaquin Phoenix. Foto: AP
Film je bil že pred nastankom prodan za distribucijo v tujini – a podpora, ki jo je dobil, je bila odvisna tudi od tega, da je bil s projektom povezan Joaquin Phoenix. Foto: AP

Revija Variety in filmski blog Deadline sta – z navajanjem obveščenih virov, ki so blizu produkciji – poročala o tem, da si je igralec menda v zadnjem trenutku "premislil". Producenti filma so za medije že potrdili, da je film zdaj odpovedan in da ga ne bodo posneli z drugim igralcem.

Joaquin Phoenix bi moral nastopiti ob Dannyju Ramirezu (Top Gun: Maverick); igrala bi protagonista ljubezenske zgodbe, ki je postavljena v 30. leta prejšnjega stoletja in v katero so bili vpisani tudi "zelo nazorni prizori spolnosti". Zaradi vsebine filma bi film nosil cenzorsko oznako NC-17, kar je za ameriško mainstreamovsko produkcijo redko. To bi bilo tudi prvič, da bi Joaquin Phoenix pred kamero upodobil istospolno usmerjenega moškega.

Phoenix je film predlagal Haynesu
Todd Haynes je o filmu govoril že lani, ko je promoviral svoj prejšnji film, dramo May December z Natalie Portman in Julianne Moore v glavnih vlogah. Napovedal je, da bo film "izzval gledalca s spolnim razmerjem" med glavnima junakoma. "Pri vsem skupaj je izjemno to, da se je začelo s tem, da so se Joaquinu porodile ideje in misli, da je imel vprašanja in podobe pred očmi," je takrat povedal za revijo Variety. "Stopil je v stik z mano in me vprašal: Te to v kakršnem koli smislu nagovarja? Odgovoril sem mu, da se mi zdi zelo zanimivo." Dodal je še, da je bil Phoenix tisti, "ki je projekt potiskal v bolj nevarno področje, kar se tiče spolnosti."

Pod scenarij so bili podpisani Phoenix, Haynes in Jon Raymond. "To celo izkušnjo je zagnal Joaquin," je lani poudaril Haynes. "Zagnala jo je njegova drznost, njegova želja, da bi podiral zidove in prišel do res neprijetnih vprašanj o nekem odnosu. Zgodba je nastala v zelo naravnem procesu."

Brez prve zares velike vloge je ostal tudi Danny Ramirez, ki pa ga bomo videli v naslednjem filmu Stotnik Amerika. Foto: AP
Brez prve zares velike vloge je ostal tudi Danny Ramirez, ki pa ga bomo videli v naslednjem filmu Stotnik Amerika. Foto: AP

Kot producentka bi morala pri filmu sodelovati Haynesova dolgoletna sodelavka Christine Vachon. (Povezavo na novico o propadlem projektu je objavila na Facebooku, s pripisom, da je vse skupaj "nočna mora ... To je bil NJEGOV projekt, ki ga je prinesel NAM.")

Po poročanju omenjene revije je filmska ekipa še vedno v Mehiki, kjer čakajo na izplačilo honorarjev, preden bo projekt dokončno razpuščen. Vlagatelje je še treba izplačati, izgube bi lahko dosegle sedemmestne številke.

Brez dela ne bo
Haynesu sicer najrazličnejših projektov ne manjka: po neuradnih poročilih bo njegov naslednji podvig miniserija, ekranizacija romana Trust, ki je Hernanu Diazu prinesel Pulitzerjevo nagrado. Za Trust bo režiser moči spet združil s Kate Winslet – sodelovala sta namreč že pri miniseriji Mildred Pierce (2011).

Joaquin Phoenix, ki smo ga nazadnje videli v naslovni vlogi zgodovinske epopeje Napoleon režiserja Ridleyja Scotta, je pred kratkim zaključil snemanje novega filma Arija Asterja, Eddington (nastopil je že v prejšnjem Asterjevem celovečercu, odbiti, enigmatični črni komediji Beau se boji). Še prej ga bomo seveda videli v težko pričakovanem nadaljevanju Jokerja; film bo premiero doživel na letošnjem beneškem filmskem festivalu.