Johnny Cash je imel nekaj mesijanskega daru. Foto: EPA
Johnny Cash je imel nekaj mesijanskega daru. Foto: EPA
Joaquin Phoenix in Reese Witherspoon
Joaquin Phoenix je navdušen nad projekcijo filma za zapornike. Foto: Reuters

Pevec countryja je trdno verjel, da se tudi najbolj zakrknjeni zločinci lahko poboljšajo, na tej poti pa jim je želel pomagati tudi sam. Leta 1968 je tako z izborom pesmi o kriminalu, Bogu, obžalovanju, osamljenosti, zaporu, materi in izgubi nastopil v zaporu Folsom.



Johnny Cash mora biti med ljudmi
Joaquin Phoenix je prepričan, da je predvajanje filma zapornikom eden izmed najboljših načinov za izkazovanje časti Johnnyju Cashu, glasbeniku, ki ga je skozi življenje gnala tudi vera v moč odpuščanja. Phoenix zato meni, da se je Casha treba spominjati ravno z akcijami, ki njegovo glasbo ponesejo med ljudi.

Nad novoletnim darilom zapornikom je navdušen tudi Joe Avila, kalifornijski izvršni direktor neprofitne zaporniške družbe. Ravno Johnny Cash je namreč ikona, ki lahko zapornikom pomaga pri usmerjanju na pravo življenjsko pot. Po besedah Avile je Cash verjel, "da ni nikoli prepozno za spremembe v življenju in to je zgodba, ki jo morajo ti možje slišati". Zaporniška družba - leta 1976 jo je ustanovil mož z imenom Chuck Colson - je organizacija, ki v sodelovanju s krajevnimi cerkvenimi organizacijami pomaga zapornikom, nekdanjim zapornikom in članom njihovih družin.

Dvakrat med zaporniki
Johnny Cash pred zaporniki ni nastopil le enkrat. At Folsom Prison je le eden izmed dveh "zaporniških" albumov. Že leta 1969 je Cash posnel album At San Quentin. Glasbeni poznavalci so albuma označili za dokumenta dveh izmed najboljših Cashevih nastopov. Na ovbeh nastopih se je Cash popolnoma vživel v okolje in tudi s posnetkov lahko spoznamo, kako zelo se je trudil zapornikom podati sporočilo svojih skladb o življenjskih resnicah. Koncerta sta v zgodovino prišla tudi kot dva med najbolj divjimi in z energijo nabitimi nastopi, na katerih je Johnny Cash do konca prignal svoj mesijanski dar, ki je skupaj s Cashevo glasbo uročil milijone po vsem svetu.