Nanni Moretti, ki je stari znanec canskega festivala, bo 'dihal' filme canskega festivala med 16. in 27. majem. Foto: EPA
Nanni Moretti, ki je stari znanec canskega festivala, bo 'dihal' filme canskega festivala med 16. in 27. majem. Foto: EPA

"V veliko veselje, čast in tudi odgovornost mi je sprejeti vlogo predsednika žirije enega najbolj prestižnih mednarodnih filmskim festivalov, ki poteka v državi, ki je do filmske umetnosti od nekdaj pozorna in spoštljiva," je ob sprejemu odgovorne funkcije povedal filmar.
Ker pravi, da mu je kot gledalcu uspelo po vseh teh letih ohraniti enako mero radovednosti, kot jo je imel kot mladenič, se veseli potovanja v sodobno svetovno kinematografijo.
Po besedah direktorja Thierryja Fremauxa je Nanni Moretti oseba, ki ima pomemben položaj v njegovem "osebnem panteonu" velikanov svetovnega filma. Potem ko so v zadnjih štirih letih festivalski žiriji trikrat predsedovali Američani - Sean Penn leta 2008, Tim Burton 2010 in Robert De Niro 2011 - se mu zdi lepo, da bo vlogo predsednika znova prevzel Evropejec.
58-letni režiser je v tekmovalnem programu canskega festivala prvič sodeloval leta 1978 s filmom Ecce Bombo, vrnil se je leta 1994 z Caro Diario (Dragi dnevnik), za katerega je prejel nagrado za najboljšega režiserja, in leta 2001 za Sinovo sobo (La Stanza del figlio) prejel zlato palmo za najboljši film. Pet let zatem je v Kajmanu (Il Caimano) kritiziral italijansko politiko v dobi Silvia Berlusconija.