Družbeno politično vodilo izbora programa je bilo upanje pogumnih. Foto: www.isolacinema.org
Družbeno politično vodilo izbora programa je bilo upanje pogumnih. Foto: www.isolacinema.org
Film Grbavica je bil del tekmovalnega programa na Berlinalu 2006 in prejel zlatega medveda za najboljši film. Foto: www.copp99.at
Med tekmovalnimi filmi je tudi Služkinja, katere glavni junakinja sta Beba in njena služkinja. Foto: Kino Otok

V tekmovalnem delu festivala – Trgatvi – se predstavlja pet filmov iz Irana, Argentine, Tunizije, Burkine Faso in Brazilije, poleg tekmovalnega dela pa Izola ponuja še spremljajoči netekmovalni program.

Ta je razdeljen v štiri sekcije, Odprti otok, Prijatelji, Far East Special in Silvanova kino šola. Ta je posvečena lani umrlemu "očetu" Kinoteke Silvanu Furlanu, na njej pa bodo učili razumevanja in pisanja o filmu. Moto programa Silvanova kino šola je "Pojdi, kamor te vodi film."

Na festivalu tudi Grbavica
Na festivalu pa z izborom najnovejših filmov gostuje tudi Animateka. Na filmskem festivalu pa bodo predvajali tudi film Grbavica, zmagovalca letošnjega Berlinala. Film bo sicer prikazan v tekmovalnem delu Trgatvi, vendar ne bo tekmoval za naklonjenost občinstva in redno distribucijo v slovenskih kinematografih, saj je film že odkupljen za predvajanje v Sloveniji. Film bo slovensko predpremiero doživel na zadnji dan festivala v Izoli.

Borilo se jih bo pet
V tekmovalnem programu bodo poleg Grbavice režiserke Jasmile Žbanić predvajali še filme Tunizijca Nacerja Khemirja Dedek Aziz (ali princ, ki se je zazrl v svojo dušo), Kolla Daniela Sanoua iz Burkine Faso, ki se bo predstavil s filmom Tasuma - ogenj, Argentinca Jorgea Gaggera Služkinja, Polno ali prazno iranskega režiserja Abolfazla Jalilija in film Občutljiv zločin Beta Branta, ki prihaja iz Brazilije.

Posebni gost festivala Kino Otok bo Abolfazl Jalili, katerega film je del tekmovalnega festivala. Iranski režiser je do zdaj posnel 13 filmov, njegovi filmi pa so bili prikazani in nagrajeni na številnih mednarodnih filmskih festivalih.

Živahno bo globoko v noč
Zanimiv pa ni le filmski del festivala, saj organizatorji obiskovalcem ponujajo tudi družabno nočno plažo s kulinaričnim vrtom iz vseh celin in festivalski kamp Škamp, kjer se bodo vsako noč zbrali različni filmski ustvarjalci, med njimi tudi gostujoči avtorji in avtorice, poudarek pa so v kampu letos namenili predvsem izobraževanju.

Festival se sicer odvija v letnem kinu Otok na Manziolijevem trgu, Art kinu Odeon, Kulturnem domu in svetilniku v Izoli.