Festival Kino Otok bo letos že tretjič po vrsti. Foto: RTV SLO
Festival Kino Otok bo letos že tretjič po vrsti. Foto: RTV SLO
Jasmila Žbanić
Grbavica bo slovensko predpremiero doživela 30. maja v Izoli. Foto: EPA

Kino Otok je v tekmovalno sekcijo Trgatev uvrstil pet filmov iz Irana, Argentine, Tunizije, Burkine Faso in Brazilije, ki se bodo potegovali za naklonjenost občinstva
in distribucijo v slovenskih kinematografih. Med novostmi napovedujejo netekmovalno sekcijo filmov Odprti otok in izobraževalno delavnico Silvanova šola. Predpremierno bo na festivalu, ki bo potekal pod geslom Pokaži barve, predvajan dobitnik zlatega medveda Grbavica, izbor filmov pa prinaša tudi Animateka.

Od Irana do Brazilije
V tekmovalni sekciji Trgatev bo med seboj moči merilo pet filmov. Iranski Polno ali prazno je že 13. film režiserja Abolfazla Džalilija. Zgodba se dogaja na iranskem podeželju, kamor pride mlad fant, da si poišče službo učitelja in ženo. Čeprav na prvi pogled film daje videz komedije, je tako kot vsi predhodni Džalijevi filmi v Iranu prepovedan. Film Služkinja režiserja Jorgeja Gaggera predstavi situacijo v Argentini, ki jo je zaznamoval gospodarski zlom in tako močno spremenil usode mnogih prebivalcev te nekoč najbolj razvite države v Južni Ameriki.

Tunizijski režiser Nacer Khemir je ustvaril film Dedek Aziz ali Princ, ki gledalca vodi skozi čarobno puščavo v modrost klasične poezije Rumija, Attarja in Ibn Arabija. Film iz Burkine Faso, Ogenj, režiserja Kolloja Daniela Sanouja predstavlja zgodbo vojnega veterana, ki si želi v domači vasi postaviti mlin. Povezavo med zločinom in strastmi pa išče brazilski film Občutljiv zločin režiserja Beta Branta.

Premiera Grbavice ni več daleč
V sekciji Trgatev bo na zadnji dan festivala prikazan tudi film iz Bosne in Hercegovine Grbavica, ki pa je že odkupljen za predvajanje v slovenskih kinematografih, zato v tekmovanju ne bo sodeloval. Režiserski prvenec Jasmile Žbanić bo na redni program kinematografov uvrščen 1. junija.

Silvanova kinošola, poimenovana po lani umrlem Silvanu Furlanu, je uvrščena v izobraževalni del festivala in bo v angleškemu jeziku. Udeleženci bodo lahko sodelovali pri ogledih filmov, pogovorih o njih in v pisanju kratkih tekstov o filmih, ki si jih bodo ogledali. Njihovi prispevki bodo nato objavljeni v festivalskem časopisu in na spletni strani festivala.