Pri stricu Idrizu je film, ki ljudem prisluhne z duhovitostjo. Foto:
Pri stricu Idrizu je film, ki ljudem prisluhne z duhovitostjo. Foto:
Kino Otok je prinesel filme v sedmih kategorijah.

Nagrada občinstva je edina nagrada, ki jo v Izoli podeljujejo, zmagovalni film pa nato odkupijo za distribucijo po Sloveniji. Lani se je tako na pot z Obale v druge konce države podala ruska Babica. Pri stricu Idrizu (Kod Amidže Idriza) je lani odprl sarajevski filmski festival, govori pa o življenju osamljenega starejšega zakonskega para. Kritiki so film iz BiH-a označili kot presenetljivo miniaturo, ki majhnim vzgibom človeškega prisluhne s tiho in očarljivo duhovitostjo.

Rajši navidezna sreča kot resnična žalost ...
Ibriz in Sabira sta ostala sama po vojni, v kateri sta izgubila svojega edinega sina, z njegovo ženo pa sta pretrgala vse stike, ko si je ta našla novega partnerja. Nekega dne pa zakonski par obišče njun nečak Fuke, da bi jima popravil grelnik in z njima malo poklepetal. “Vse kaže, da dandanes ljudje na globalni ravni živimo v stresu, zato potrebujemo moč, da v praksi sprejmemo nekakšno navidezno srečo, ki je še vedno boljša kot resnična žalost," je uspeh filma, ki je potoval že po različnih festivalih po Evropi, Bosna in Hercegovina pa ga je predlagala tudi za oskarja, označil njegov režiser Pjer Žalica.

"Sokrivci" za uspeh
Film so pomagali soustvarjati scenarist Namik Kabil, snemalec Mirsad Herović in montažer Almir Kenović, medtem ko je glasbo prispeval Saša Lošić. V filmske vloge so se vživeli Senad Bašić, Mustafa Nadarević, Semka Sokolović, Emir Hadzihafižbegović, Jasna Žalica in Nada Durevska.

Režiser, ki ga zanima mikrokirurgija duše
Režiser, ki se je med drugim podpisal že tudi pod film Gori, je Izolo tudi osebno obiskal. V enem od intervjujev je tako povedal, da je za njegovo ustvarjanje poglavitna "mikrokirurgija človeške duše. Ta je tarča mojega pogleda. Bolj kot dejanja me zanimajo ljudje in prepričan sem, da je vsako dejanje zgolj posledica odnosov med ljudmi. Pripovedujem pač zgodbe o ljudeh, ki živijo v moji deželi. Če bi hotel posneti film v drugem okolju, bi to storil le, če bi me na nanj vezala kakšna posebna ideja ali odnos."
Žaličevi konkurenti
Za nagrado občinstva se je lahko potegovalo šest filmov, uvrščenih v sekcijo Trgatev. Ob zmagovalnem filmu so v njej zavrteli še filme Speči otok, ki je nastal v koprodukciji Maroka in Belgije, iranski film Iz dežele tišine, perujske Santiagove dneve, argentinski film Družina na kolesih ter koprodukcijo Irana in Francije Zaman, mož usode.