Festival so v kinoteki pripravili v sodelovanju z ljubljanskim Goethejevim inštitutom. Foto: Slovenska kinoteka
Festival so v kinoteki pripravili v sodelovanju z ljubljanskim Goethejevim inštitutom. Foto: Slovenska kinoteka
Dokumentarec Kdo je Oda Jaune? (Wer ist Oda Jaune, 2016, Kamilla Pfeffer) je bil uvrščen tudi na letošnji Berlinale. Film o bolgarsko-nemško-francoski umetnici Odi Jaune in nastajanju osupljive slikarske umetnosti ene »najlepših živečih umetnic«.
Dominik Graf: Mačka
Triler o bančnem ropu in zajetju talcev Mačka (Die Katze, 1988) – zahteven film, poln hladno preračunanih visokonapetostnih preobratov – je postal najboljši nemški akcijski film in edini kinematografski superhit Dominika Grafa doslej.

Celovečerce, ki bodo v Sloveniji prikazani prvič, bodo dopolnili s kratkimi filmi.

Festival se bo začel z retrospektivo Dominika Grafa (1952), režiserja, ki v zadnjih letih s svojimi filmskimi, televizijskimi, pedagoškimi in tudi publicističnimi prispevki neizbrisljivo kroji nemški film. Slovi po tem, da se z enako strastjo loti tako t. i. B-produkcije, televizijske nadaljevanke ali dolgometražnega zgodovinskega filma. O svojem delu bo Graf v Ljubljani spregovoril v soboto, 8. oktobra.

Med Grafovimi filmi si bo med drugim mogoče ogledati drugi del trilogije Dreileben z naslovom Ne hodi za menoj, mojstrovino Zaobljuba, policijski film Zmagovalci, bikerski film Zadetek ter filma o domovini Nemčija '09 - Pot, po kateri ne gremo skupaj in Ko mislim na Nemčijo - Šepet v gori stvari.

Poleg retrospektive bodo Dnevi nemškega filma postregli s filmi režiserjev Larsa Kraumeja, Achima Bornhaka, znanega tudi pod imenom AKIZ, Therese von Eltz in Kamille Pfeffer.

Izbor sodobne nemške produkcije bo uvedel film 4 kralji v režiji Therese von Elst. Film prinaša zgodbo o štirih mladostnikih, ki se tik pred božičem znajdejo v psihiatrični ustanovi, je v prispevku ob dnevih zapisal Urban Šrimpf iz ljubljanskega Goethejevega inštituta.

Drugi film na programu bo nizkoproračunski film Kdo je Oda Jaune? režiserke Kamille Pfeffer. Dokumentarec, predvajan na letošnjem Berlinalu, ki ga je režiserka posnela ob koncu študija, podaja zgodbo o bolgarsko-nemško-francoski umetnici Odi Jaune. Film prinaša subtilno, mestoma tudi težavno filmsko približevanje nastajanju osupljive slikarske umetnosti še živeče umetnice.

V filmu Nočni vrag Achima Bornhaka bo v ospredju zabave željna mladenka v svetu berlinske elektronike. Na Berlinalu so ga opisovali kot film o vesoljčku "E.T.-ju na drogi LSD". V izboru bo prikazan tudi celovečerec Država proti Fritzu Bauerju, film o premagovanju nemške nacistične zgodovine.

Zadnjo projekcijo bodo posvetili aktualnim nemškim kratkim filmom in prikazali prirejeno kompilacijo Short Export 2016.

Pred projekcijami celovečercev bodo predvajali kratke filme, ki ne bodo le za uvod, ampak bodo predstavljali tematsko potopitev v vsebino glavnega filma.