Do 1. junija bo Slovenska kinoteka postregla z raznolikim presekom španskega animiranega filma. Foto: Slovenska kinoteka
Do 1. junija bo Slovenska kinoteka postregla z raznolikim presekom španskega animiranega filma. Foto: Slovenska kinoteka

Kot je zapisala kuratorka programa Carolina Lopez, je dolgo veljalo prepričanje, "da španska animacija skorajda ni obstajala, vendar pa naš program dokazuje, da to še zdaleč ni res. ... Prepoznamo lahko nekaj ponavljajočih se tem, kot so navezave na stripe, razmisleki o političnih sporih in povezave z likovno umetnostjo."

V izbor filmov so vključena tudi dela španskih avtorjev, ki so delovali zunaj Španije, pa tudi dela tujih umetnikov, ki so pustili viden pečat v španski produkciji.

Program je sestavljen iz osmih ciklov, ki se bodo v Kinoteki zvrstili do 1. junija: današnje odprtje bo v znamenju Čečkarij, v okviru katerega bo na ogled 13 kratkih iz različnih obdobij, 20. maja bo na ogled Garbancito de la Mancha, prvi evropski animirani celovečerni film v barvah iz leta 1945 o osirotelem dečku Garbancitu, ki živi v hlevu s svojo kozo Peregrino. Sledili bodo cikli Moderni čas (20. maj), Mojster Macian (21. maj), ki bo postregel s tremi deli uglednega animatorja Francisca Maciana, Avtorski pristop (21. maj), Črni humor (27. maj), Španci v Hollywoodu (31. maj) in Generacija, ki prihaja (1. junij).

Program Od čečkarije do piksla je nastal v koprodukciji Centra sodobne kulture v Barceloni in Španske javne agencije za kulturno delovanje.