Eden redkih ljubljencev občinstva, ki ga imajo radi tudi filmski kritiki. Foto: EPA
Eden redkih ljubljencev občinstva, ki ga imajo radi tudi filmski kritiki. Foto: EPA
Keira Knightley in Johnny Depp v Piratih s Karibov
Najboljši filmski tim? Brez dvoma najbolj donosen! Foto: EPA
Jennifer Aniston
Kenny Chesney
Howdy! bi vas najverjetneje pozdravil nekdanji soprog Renee Zellwegger. Foto: EPA

Depp, zvezdnik drugega dela Piratov s Karibov: Mrtvečeve skrinje, filmske uspešnice, ki je v tem letu hollywoodskim studijem prinesla največ denarja, je še drugič blestel v vlogi pirata Jacka Sparrowa in "pobral" nominacije za najbolj priljubljenega filmskega zvezdnika (v isti kategoriji sta nominirana še Tom Hanks in Denzel Washington), pa tudi za najboljšega akcijskega zvezdnika, kjer mu "za ovratnik dihata" Samuel L. Jackson in Jet Li.

Milijarda dolarjev v Mrtvečevi skrinji
43-letni Depp, ki je bil že lani izbran za najbolj priljubljenega zvezdnika, si tretjo nominacijo (za najboljši filmski tim) deli s soigralko iz Mrtvečeve skrinje, britansko lepotico Keiro Knightley. Drugi del Piratov s Karibov je v letu 2006 zaslužil kar 422 milijonov v ZDA in več kot milijardo dolarjev na blagajnah kinematografov po vsem svetu. Film je nadaljevanje uspešnice iz leta 2003 z naslovom Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera, s katerim si je Depp v vlogi Jacka Sparrowa (upodobil naj bi ga po vzoru Keitha Richardsa) prislužil svojo prvo nominacijo za oskarja, tako da je neotesani, a zabavni gusar postal ena najuspešnejših vlog v njegovi bogati karieri.

Nagrajence izbira občinstvo
Za razliko od oskarjev in drugih nagrad, pri katerih izbirajo nominirance in zmagovalce ljudje iz zabavne industrije, nagrade People's Choice podeljuje občinstvo. Spletna skupina za tržne raziskave Knowledge Networks je oblikovala vzorec moških in žensk, "poznavalcev popularne kulture", starih med 18 in 49 let, in nominirali so najljubše med vnaprej zoženim izborom kandidatov v različnih kategorijah. Tisti trije iz vsake kategorije, ki jih je izbralo največ anketirancev, so postali nominiranci, zmagovalce oz. prejemnike nagrad pa bodo izbrali preko spletnega glasovanja - svoj glas lahko oddate na www.pcavote.com. Podelitev nagrad bo 9. januarja, v ZDA jo bo prenašala tv-postaja CBS.

Jennifer Aniston še vedno ameriška ljubljenka
Med drugimi letošnjimi večkratnimi nominiranci je tudi Halle Berry, ki je igrala v uspešnici v Možje X: Zadnji spopad, poleg nominacije za najbolj priljubljeno filmsko zvezdnico (v tej kategoriji sta nominiranki še Jennifer Aniston, lanska dobitnica nagrade, in Sandra Bullock), pa se poteguje še za najboljšo akcijsko zvezdnico, kjer se bo "spopadla" s Kate Beckinsale in Umo Thurman. Za najboljšo "vodilno žensko" pa so nominirane Cameron Diaz, Kirsten Dunst in Scarlett Johansson.

Jennifer Aniston se skupaj s svojim spremljevalcem v resničnem življenju, Vinceom Vaughnom, poteguje tudi za naslov najboljšega filmskega tima, Vaughn pa je nominiran tudi v kategoriji za najboljšega "vodilnega moža" z Mattom Damonom in Bradom Pittom, nekdanjim soprogom Anistonove - hollywoodski svet je res majhen ... Damon je skupaj s svojima soigralcema iz Scorsesejeve Dvojne igre, Jackom Nicholsonom in Leonardom DiCapriom, nominiran tudi za najboljši filmski tim.

Ameriška srca bijejo v ritmih countryja
Med glasbenimi nominiranci prevladujejo zvezdniki countryja: Faith Hill, Carrie Underwood, Trace Adkins, Kenny Chesney in Toby Keith, kar kaže na naraščajoč trend "domačih viž" tudi v ZDA. Za najboljše glasbene skupine so nominirani Black Eyed Peas, Nickelback in Red Hot Chili Peppers, med nominiranci za glasbene nagrade pa so se znašli tudi Justin Timberlake, Nelly Furtado, Shakira in Pink.

Med televizijskimi "junaki" naj omenimo Kralja Queensa v izboru za najbolj priljubljeno humoristično nanizanko, za najboljšo TV-dramo se potegujejo Na kraju zločina, Talenti v belem in Zdravnik z vestjo. Med resničnostnimi šovi pa so najbolj priljubljeni Ameriški idol, Deal or No Deal in Popolna preobrazba.