Obisk dogodkov je brezplačen. Foto: RTV Slovenija
Obisk dogodkov je brezplačen. Foto: RTV Slovenija
Cukrarna
V sklopu Klasikov bodo v Slovenski kinoteki predvajali Cukrarno, kratki film Jožeta Pogačnika iz leta 1972, Ameriški sen Borisa Jurjaševića, Balkansko ruleto Zdravka Barišiča in Carpe Diem Mitje Novljana. Foto: SFC
Celica
V sklopu februarske izdaje Naši kratki bo v Kinodvoru na ogled tudi Celica, s katero je Dušan Kastelic prepričal občinstvo letošnje Animateke. Foto: SFC

Slovenska kinoteka je program Noč kratkega filma razdelila v šest tematskih sklopov - poleg Klasikov bo mogoče videti študentske filme Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, filme z 20. festivala slovenskega filma, iz arhiva Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana) in s Festivala kratkega filma v Ljubljani - FeKK 2017. Projekcije se bodo začele ob 17. uri.

Zimski solsticij bo kratkemu filmu, ki si je v zadnjih letih nabral veliko novega, predvsem mladega občinstva, posvetilo tudi 17 kinodvoran Art kino mreže po državi, dogodku pa se je pridružila tudi Televizija Slovenija, ki bo izbrane filme predvajala na drugem televizijskem programu.

Pobudo za dogodek je dal Slovenski filmski center, ki je k sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, obe omenjeni akademiji, Festival slovenskega filma in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS ter Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana. Tehnično pomoč je prispeval Studio Viba film.

Projekt so pospremili z geslom iz lanskega leta, ki sprašuje, "koliko kratkih filmov torej lahko spraviš v najdaljšo noč". Obisk dogodkov je brezplačen, ogled nekaterih filmov pa bo omogočen tudi na Vimeo kanalu SFC.

Iz zime v pomlad
Ideja za maraton prihaja iz Francije, kjer so leta 2011, prav tako na pobudo njihovih osrednjih filmskih institucij, organizirali Najkrajši dan ali najdaljša noč (Le jour le plus court). Letos pa so se pobudniki iz za zdaj še neznanih razlogov odločili, da praznovanje kratkega filma prestavijo na marčevski čas.

Nov sveženj naših kratkih
Tudi v Kinodvoru si vrsto let prizadevajo za promocijo slovenskega kratkega filma, zato bodo tudi prihodnje leto, natančneje 5. februarja in 7. maja, na ogled ponudili Naše kratke. V februarskem sklopu si bo mogoče ogledati Fountain režiserja Gorana Vojnovića, zmagovalko občinstva letošnje Animateke - Celico režiserja Dušana Kastelica, ki je na 20. festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši animirani film, in filma She blinks and flowers tremble Nika Novaka ter Ko sem se pogledala navzdol Branka Potočana.