V preteklih letih so nagrado Marka Twaina za ameriški humor prejeli zvezdniki, kot so Richard Pryor, Carl Reiner, Whoopi Goldberg, Billy Crystal, George Carlin in Ellen DeGeneres.

Foto: EPA
Foto: EPA

Center za uprizoritvene umetnosti Johna F. Kennedyja je v torek sporočil, da bo Adam Sandler prejel prestižno nagrado na gala prireditvi 19. marca, poroča ameriška tiskovna agencija (AP).

"Adam Sandler je več kot tri desetletja zabaval občinstvo s svojimi filmi, glasbo in kot priljubljen član ansambla v SNL-u," je v izjavi dejala predsednica Kennedyjevega centra Deborah F. Rutter. "Adam je ustvaril like, zaradi katerih smo se smejali, jokali in jokali od smeha."

56-letni igralec in komik, ki je letos igral v dobro sprejeti Netflixovi košarkarski dramediji Hustle, je ustvaril širok nabor komedij, kot so Happy Gilmore, Billy Madison, Odrasli, Poročiva se, Jack in Jill in še celo plejado drugih. Vloga Howarda Ratnerja v kriminalnem trilerju Nebrušeni dragulji mu je prinesla vrsto nominacij in nagrad.

Bil je tudi tiskar, ladijski pilot na reki Misisipi, konjenik prostovoljec
Kennedyjev center podeljuje nagrado od leta 1998 v spomin na velikega ameriškega humorista Marka Twaina, ki se je s pravim imenom Samuel Langhorne Clemens rodil leta 1835 na Floridi. Skozi življenje je opravljal več poklicev – bil je tiskar, ladijski pilot na reki Misisipi, konjenik prostovoljec v ameriški državljanski vojni, rudar, časnikar in seveda pisatelj. Vplival je na številne pisatelje po svetu, pri nas predvsem na Frana Milčinskega. Znan je tudi kot eden redkih prijateljev Nikole Tesle. Umrl je leta 1910.

Pri popisovanju zabavnih prigod se je opiral na izkušnje iz otroštva in službe na reki Misisipi. Tako so nastali romani Prigode Toma Sawyerja (1876), Življenje na Misisipiju (1883) in Prigode Huckleberryja Finna (1884).

"Silvestrovo je neškodljiva ustaljena navada, ki ni za nobeno zares koristno rabo, razen kot izgovor za promiskuitetne pijance, za prijazne klice in slepljenje samega sebe z dobrimi sklepi," je v svojem slogu med drugim dejal. Za svojo ostro satiro je prejemal številne pohvale od kritikov in sodobnikov. Po smrti so ga razglasili za "največjega ameriškega humorista tistega časa", William Faulkner pa ga je označil za "očeta ameriške književnosti".