Režiser si na festivalih povprečno ogleda od dva do tri filme dnevno, odvisno od družbe. Foto: RTV SLO
Režiser si na festivalih povprečno ogleda od dva do tri filme dnevno, odvisno od družbe. Foto: RTV SLO
Damjan Kozole o dogajanju na Filmskem skladu RS-ja

Snemam filme o stvareh, ki me obkrožajo, o stvareh, ki se marsikomu ne zdi dovolj zanimive in spektakularne za film.

Damjan Kozole o tem, kaj ga navdihuje
Damjan Kozole
Kozole nagrad sploh ne šteje več. Foto: EPA

Svoje prepričanje je režiser že večkrat dokazal, nazadnje na filmskem festivalu v Valencii, kjer je njegov film Delo osvobaja prejel nagrado za najboljši film, sam pa je bil razglašen za najboljšega režiserja. Kot je zaupal, so nagrade v redu, a lahko bi šlo tudi brez njih, medtem ko mu je veliko pomenila lanska retrospektiva v ZDA, kjer je dobil potrdilo, da dela stvari, ki so zanimive ne le za Evropo in Slovenijo. A kljub temu se priznani režiser spopada s težavami, kje dobiti sredstva za naslednje projekte. "Ne vem, če bom sploh še kaj snemal," je zapisal Kozole.

Napisana ima sicer dva scenarija, a so mu na Filmskem skladu Republike Slovenije oba zavrnili, tako da se zdaj namesto s proslavljanjem nagrad ukvarja z idejo, kje dobiti sredstva za uresničitev svojih zamisli. Iz tujine je dobil tudi več ponudb za koprodukcije, a kot je zapisal, ima probleme pri nas, kjer njegove projekte blokirajo. A tudi če ne bo snemal filmov, bo že preživel, je zapisal režiser filmov, kot so Rezervni deli, Delo osvobaja, Stereotip in Porno film.

Filme dela od ideje do končnega izdelka
Za svoje filme Kozole po pravilu tudi sam napiše scenarij, saj pravi, da film vedno začne od začetka, od ideje in besede, ker je to edini način, po katerem zna delati. Poleg tega se mu zdi, da dobrih scenaristov pri nas primanjkuje, poleg njih pa je med filmskimi ustvarjalci malo tudi predstavnikov tehničnih poklicev, saj je dela malo in ljudje odhajajo v druge poklice.

Ljuba sta mu Edinburg in Sarajevo
Delo osvobaja je bilo v zadnjem letu pogost gost filmskih festivalov po svetu, kamor ga Kozole ne spremlja vedno, včasih si predstavljanje razdeli tudi z drugimi ustvarjalci, ki so pomagali pri nastajanju filma, sprva predvidenega le za televizijsko predvajanje. Filmski festivali se mu zdijo pomembni, saj na njih gledalci vidijo tiste filme, ki jih na rednem sporedu kinematografov sicer ni. Njemu najljubša sta festivala v Edinburgu in Sarajevu, ki sta pomembna, saj sta ohranila dušo in dober stik z občinstvom. "Berlinski festival je najpomembnejši, na katerem sem sodeloval, nisem pa tam užival. Prevelik je, samo biznis," pa je enega največjih filmskih festivalov na svetu označil Kozole.

Liffe je dragocen za Slovenijo
Režiser bo obiskal tudi Liffe, ki se mu zdi zelo dragocen za Slovenijo, saj poskrbi, da pridejo k nam dobri filmi, čeprav v mednarodnem merilu ni ravno pomemben. Pri filmih pa se Kozoletu zdi pomembna predvsem ena stvar: da o nečem govorijo. "Veliko filmov ne govori o ničemer," je zapisal avtor, ki filme ustvarja za gledalce, sebe, starše ... Zadnja leta pa mu je pomembno tudi, kaj o njih pravi njegov sin.

Damjan Kozole o dogajanju na Filmskem skladu RS-ja

Snemam filme o stvareh, ki me obkrožajo, o stvareh, ki se marsikomu ne zdi dovolj zanimive in spektakularne za film.

Damjan Kozole o tem, kaj ga navdihuje