Damjan Kozole se je v Valencii takole sončil v soju zlate palme, ki jo je dobil za film Work Equals Freedom, kot so v angleščino prevedli Delo osvobaja. Foto: EPA
Damjan Kozole se je v Valencii takole sončil v soju zlate palme, ki jo je dobil za film Work Equals Freedom, kot so v angleščino prevedli Delo osvobaja. Foto: EPA
Peter Musevski v filmu Delo osvobaja
Kozole v Delo osvobaja ruši stereotip, da so slovenski filmi zamorjeni in tragični.
Damjan Kozole med snemanjem
Kozole je po ZDA in drugih delih Evrope navdušil tudi Španijo. Foto: Emotionfilm
Kajmak in marmelada
Nazadnje je Špance navdušila komedija, ki je tudi pri nas podirala rekorde gledanosti - Kajmak in marmelada.

Zlata palma je režiserju filma, ki je nastal v koprodukciji RTV Slovenija in Emotionfilma, poleg priznanja prinesla tudi 40.000 evrov. Na festivalu Mostra de Valencia, ki sodi med najuglednejše na španskem govornem področju, je srebrno palmo osvojil tunizijski film Fleur d'oubli, bronasto pa albanski Magic Eye.

Na 27. festivalu so bili predvajani filmi iz 12 sredozemskih držav, saj je prav povezovanje tega območja eden izmed osrednjih namenov festivala. V tekmovalno sekcijo je direktor festivala producent in režiser Juan Piquer Simón uvrstil večinoma filme, ki se ukvarjajo s preseljevanjem in posledicami vojn, še posebej balkanske, prepričal pa ga je tudi slovenski "mali film z velikim srcem", kot so Kozoletov izdelek opisali tuji kritiki.

Pot Kozoletovega filma je pisana in posejana z uspehi
Film, ki je bil sprva narejen za televizijo, tako uspešno nadaljuje pot po svetu, kjer ga večinoma spremljajo dobre kritike, nagrad pa se ob Kozoletu veseli tudi glavni igralec Peter Musevski, ki je nagrado za najboljšega igralca med drugim prejel na mednarodnem filmskem festivalu v Sarajevu.

Pozitivni vpliv, ki ga ima delo na človekovo samopodobo in samozavest, so lahko med drugim ocenjevalil že na predstavitvi slovenske kinematografije na Madžarskem, na filmskih festivalih v Edinburgu, Motovunu na Hrvaškem, Paliču v Srbiji, veliko pozitivnih kritik pa je prejel tudi na turneji po Severni Ameriki.

Novim zmagam naproti?
V prihodnjem mesecu bo film prikazan še v tekmovalnem programu mednarodnega filmskega festivala Med Film v Rimu, ki bo potekal med 5. in 19. novembrom, od 7. do 9. novembra pa bodo Delo osvobaja gostili v Zagrebu, v sklopu mednarodnega knjižnega sejma.

Odpadnik s svojim slogom
Na Ameriškem filmskem inštitutu so Kozoleta opisali kot vzhajajočo zvezdo iz Slovenije, njegov zadnji izdelek pa kot film, "ki sredi največjega mraka naenkrat postane smešen, še posebno takrat, ko se hoče glavni junak obesiti". Časopis Time Out Kozoletu pravi "odpadnik, ki je ustvaril svoj prepoznaven slog", za Musevskega pa so zapisali, da filmu prinaša izredno kakovost.

Primerjajo ga s Kenom Loachem
In tu se hvala še ne konča: Britanski Screen International je zapisal, da gre za "odličen, zabaven in ironičen film", bosanski Dnevni Avaz, da je to "majhen film z velikim srcem", italijanski NonSolo Cinema pa, da gre za "realističen, predvsem pa zelo iskren film" in da "filmski jezik ni daleč od poetike Kena Loacha".

Kritiko filma je objavil tudi ameriški Variety, najpomembnejši tednik filmske industrije na svetu. Kritik Eddie Cockrell je film odlično ocenil in sklenil, da je "Kozole ustvaril razpoloženje nežnega cinizma z ostrim podtekstom, ki govori o strahovih sodobne družbe."

"Eslovenia" je v Valencii stalna gostja
Na filmskem festivalu v Valencii so bili tudi že v preteklih letih slovenski filmi deležni precejšnje pozornosti, saj so nagrade prejemali tako filmi (Sladke sanje režiserja Saša Podgorška so prav tako zmagale, leta 2001, prav tako pa je bil nagrajen film Outsider režiserja Andreja Košaka), sicer pa so bili nagrajeni sa svoje dosežke igralci Peter Musevski (2002, za vlogo v filmu Kruh in mleko), Branko Djurić (2004, za vlogo v filmu Kajmak in marmelada) in Nataša Barbara Gračner (1996, za vlogo v filmu Carmen) in direktor fotografije Tomislav Pinter za svoj dosežek v filmu Carmen.