Film Delo osvobaja je bil prikazan že na več kot 20 filmskih festivalih. Foto: RTV SLO
Film Delo osvobaja je bil prikazan že na več kot 20 filmskih festivalih. Foto: RTV SLO
Mostra de Valencia cinema del Mediterrani
Festival, ki izpostavlja filmsko produkcijo držav sredozemskega bazena. Foto: Mostra de Valencia cinema del Mediterrani

Po svetovni premieri v Washingtonu, evropski premieri na festivalu v Locarnu in gostovanjih na več kot 20 filmskih festivalih, bo film prikazan še na festivalu Mostra de Valencia cinema del Mediterrani v španskem mestu Valencia. Festival potekal od 19. do 26. oktobra, film Damjana Kozoleta pa bo prikazan v tekmovalnem programu. Pečat španskih carinikov pa ne bo edini, ki ga bo filmski kolut, na katerem so zazanamovani posnetki režiserja Damjana Kozoleta, prejel do konca letošnjega leta. Že novembra bo črna komedija o brezposelnosti, v kateri v glavnih vlogah nastopata Peter Musevski in Nataša Barbara Gračner, predstavljena tudi na filmskem festivalu Med Film v Rimu in na mednarodnem knjižnem sejmu v Zagrebu. .

Blizu poetiki Kena Loacha
Film delo osvobaja se bo potegoval za zlato palmo za najboljši film. Pot do palme seveda ne bo lahka, nekaj upanjapa lahko Damjanu Kozoletu in njegovi ekipi vlivajo tudi dobre kritike, ki jih je film do sedaj že požel po svetu. Pregovorno "tečni" britanski novinarji so tako o filmu zapisali, da gre za "odličen, zabaven in ironičen film", italijanski časopis NonSolo Cinema pa je celo objavil vrstice, v katerih smo lahko prebrali, da je to "realističen, predvsem pa zelo iskren film in da filmski jezik ni daleč od poetike Kena Loacha".

Festival Mostra de Valencia cinema del Mediterrani letos že 27. predstavlja filmsko produkcijo 12 držav tako imenovanega mediteranskega bazena. Festival je tako zasnovan kot dogodek, ki povezuje kulture držav, ki ležijo ob Sredozemskem morju, obenem pa pomaga pri predstavljanju zgodovinskih temeljev teh držav in njihove kulturne raznolikosti.