Morilec Ghostface iz franšize Krik:
Morilec Ghostface iz franšize Krik: "Skrajni čas je že bil, da začne kdo ceniti moje delo." Foto: MTV
Pred nedeljsko podelitvijo je toliko udeležencev odpovedalo udeležbo, da je bil MTV prisiljen slavje v živo odpovedati. Foto: AP
Pred nedeljsko podelitvijo je toliko udeležencev odpovedalo udeležbo, da je bil MTV prisiljen slavje v živo odpovedati. Foto: AP

Kipec v obliki kartona zlate pokovke, s katerim MTV nagrajuje popkulturne presežke, je v kategoriji najboljšega filma osvojil šesti del slasherske franšize Krik; v svoji kategoriji je moral premagati spektakel Avatar: Pot vode, stripovskega Črnega panterja 2, glasbeno biografijo Elvis, grozljivki Smile in Nak ter akcijo Top Gun: Maverick. Nagrado je prevzel kar protagonist, serijski morilec Ghostface, ki je v naprej posnetem govoru dahnil: "Vsi, ki ste glasovali, ste končno odgovorili na moje večno vprašanje: katera je tvoja najljubša grozljivka?"

Najboljša TV-serija je postala HBO-jeva ekranizacija postapokaliptične videoigre The Last of Us, ki je v bitki za zlato pokovko prehitela satiro Beli lotos, Netflixovi Wednesday in Stranger Things ter kriminalko Yellowjackets. Nagrado je sprejel Pedro Pascal, ki je v zahvalnem govoru poudaril, da je celotna ustvarjalna ekipa serije solidarna s stavkajočimi scenaristi.

Entuziastični Tom Cruise je bil nagrajen za najboljšo vlogo – kot starosta Maverick v nadaljevanju Top Guna je premagal Austina Butlerja, Florence Pugh, Michaela B. Jordana in Keke Palmer. V vnaprej posnetem zahvalnem govoru je Cruise v svoji značilni maniri hkrati žongliral z zahvalo občinstvom, promocijo naslednje Misije: nemogoče in pilotiranjem letala.

Pedro Pascal in Bella Ramsey,
Pedro Pascal in Bella Ramsey, "najboljši par" – v postapokaliptični seriji The Last of us igrata osirotelo najstnico in samotarskega plačanca, ki jo vzame pod okrilje. Foto: HBO

V televizijski kategoriji je najboljša igralka postala Jenna Ortega, ki je v seriji Wednesday odigrala naslovno vlogo. Nominirane so bile še Aubrey Plaza, Christina Ricci, Riley Keough, Sadie Sink in Selena Gomez. Igralska zasedba, ki je kolektivno "najbolj razturala", je postala mlada zasedba serije Stranger Things.

Najboljši doku-realistični šov je postal Kardashianovi, najboljši novinec Joseph Quinn iz serije Stranger Things, "največji junak" pa je Pedro Pascal za požrtvovalno očetovsko figuro Joela v The Last of Us. Pedro Pascal in Bella Ramsey sta skupaj postala tudi "najboljši par".

Najboljšo komično vlogo je glas ljudstva prisodil Adamu Sandlerju v Murder Mystery 2, Krik VI pa je imel najboljši spopad, za kar se je znova zahvalil Ghostface: "Skrajni čas je že bil, da začne kdo ceniti moje delo."

Prisotna odsotna Drew
Podelitev nagrad bi morala voditi Drew Barrymore, a je od naloge odstopila iz solidarnosti s Scenarističnim cehom Amerike (WGA). Ker je grozilo, da bodo rdečo preprogo podelitve motili stavkajoči člani ceha, je MTV v celoti odpovedal podelitev v živo. In čeprav Drew Barrymore v nedeljo zvečer ni bilo na odru, pa so predvajali cel kup njenih promocijskih posnetkov, med drugim skeč, v katerem je igrala Barbikino sestrico Skipper v prihajajočem filmu Barbie. Nastopila je še v parodiji serije Wednesday, v več oglasih, celoten šov pa se je začel s posnetkom Drew, kako – v svoji vlogi iz komedije Never Been Kissed – poskuša poljubiti več različnih nominirancev za nagrade.

Ko je uboga Tanya v Belem lotosu ugotovila, do jo
Ko je uboga Tanya v Belem lotosu ugotovila, do jo "ti geji poskušajo umoriti", je bilo zanjo žal že prepozno. Jennifer Coolidge je dobila zlato pokovko za "najbolj prestrašen nastop". Foto: HBO

Jennifer Coolidge je prejela nagrado za "komičnega genija" in se v govoru prav tako poklonila stavkajočim, češ da se skoraj vsaka dobra komedija začne s sijajnimi scenaristi. "Pred vami stojim v solidarnosti s svojimi sestrami in brati v WGA-ju." Pozneje je Jennifer Coolidge dobila še nagrado za "najboljši prestrašen nastop" v seriji Beli lotos.

Najboljši tekmovalni šov je postal RuPaul’s Drag Race All Stars, pri čemer so nagrajenci pozvali k boljši zakonski zaščiti kraljic draga. Najboljši poljub je uspel Madison Bailey in Rudyju Pankowu v seriji Outer Banks.

Spektakel reševali s starimi posnetki
V številnih kategorijah se zmagovalci niso odzvali niti s posneto zahvalo, zato je MTV minutažo zapolnil s posnetki starih največjih uspešnic, na primer z zvezdniško izvedbo pesmi Lady Marmalade iz leta 2001, s posnetkom Lizzo iz leta 2019 in z Rihanno, ki je svojo uspešnico Umbrella pela davnega leta 2002. Iz arhivov so privlekli tudi govore prejšnjih dobitnikov nagrade za komičnega genija, kot so Melissa McCarthy, Kevin Hart in Jack Black. "Včasih je bilo težko razločiti, kaj je staro in kaj je novo," so ob tem potožili nekateri TV-kritiki.

MTV-jeve filmske in televizijske nagrade 2023

Najboljši film: Krik VI
Najboljša serija: The Last of Us
Najboljša filmska vloga: Tom Cruise, Top Gun: Maverick
Najboljša televizijska vloga: Jenna Ortega, Wednesday

Največji junak: Pedro Pascal, The Last of Us
Najboljši zlikovec: Elizabeth Olsen, Doktor Strange v multivesolju norosti
Najboljši poljub: Madison Bailey in Rudy Pankow, Outer Banks

Najboljša komična vloga: Adam Sandler, Murder Mystery 2
Najboljši novinec: Joseph Quinn, Stranger Things
Najboljši spopad: Courteney Cox in Ghostface, Krik VI

Najboljša prestrašena vloga: Jennifer Coolidge, Beli lotos
Najboljši dvojec: Pedro Pascal in Bella Ramsey, The Last of Us

Najboljša igralska zasedba: Stranger Things
Najboljša pesem: Taylor Swift: Carolina, Kjer pojo raki
Najboljši doku-resničnostni šov: Kardashianovi
Najboljši tekmovalni šov: RuPaul’s Drag Race: All-Stars
Najboljši voditelj: Drew Barrymore, The Drew Barrymore Show
Najboljša ekipa v resničnostnem šovu: Ariana Madix, Katie Maloney, Scheana Shay, LaLa Kent — Vanderpump Rules

Najboljši glasbeni dokumentarec: Selena Gomez: My Mind & Me
Najboljši glasbeni trenutek: Purple Hearts: Come Back Home