V odprtem pismu, ki so ga v ponedeljek naslovili na prizivno sodišče v Beogradu in srbsko pravosodno ministrico Majo Popović, umetniki opozarjajo, da Gnjotu grozijo "zapor, mučenje in celo smrtna kazen", če bo Srbija odredila njegovo izročitev Belorusiji.

Andrej Gnjot je na družbenih omrežjih objavil fotografijo dokumentacije, ki je del njegovega priziva, ki ga je vložil na beograjskem sodišču.  Foto: Instagram/Andrew Gnyot
Andrej Gnjot je na družbenih omrežjih objavil fotografijo dokumentacije, ki je del njegovega priziva, ki ga je vložil na beograjskem sodišču. Foto: Instagram/Andrew Gnyot

Andrej Gnjot je filmski režiser, ki je imel ključno vlogo pri organiziranju koalicije športnikov, ki je javno izrazila svoje nasprotovanje avtoritarni oblasti predsednika Lukašenka. Gnjot je bil pridržan lani, ob vstopu v Srbijo, saj je Belorusija prek Interpola izdala nalog za njegovo aretacijo; kot razlog navajajo utajo davkov. Gnjot se brani, da je to zgolj pretveza za političen pregon.

Sorodna novica Serebrenikov je za zmeraj zapustil Rusijo in si namerava nov dom ustvariti v Nemčiji

O njegovi usodi bodo odločali jutri
Gnjot je najprej sedem mesecev preživel v zaporu v Beogradu, potem pa so ga junija premestili v hišni pripor. Prizivno sodišče bo o njegovi dokončni usodi odločalo v torek. Če aktivistova pritožba na obsodbo ne bo uslišana, lahko Gnjota kadar koli deportirajo nazaj v domovino. Tak razplet dogodkov bi lahko v primeru negativne razsodbe sodišča preprečil samo še veto pravosodne ministrice.

Slavni podporniki
"Gnjot je slaven po tem, da je dokumentiral proteste v Belorusiji leta 2020 in posnel izjave športnikov, ki ki so pozivali k svobodnim in poštenim volitvam. Zaradi teh aktivnosti ga avtoritarni beloruski režim preganja,"
navaja pismo, ki so ga med drugim podpisali igralka (in predsednica Evropske filmske akademije) Juliette Binoche, beloruska Nobelovka Svetlana Aleksijevič, ruski režiser Kiril Serebrenikov in ukrajinski režiser Oleg Sencov, ki je bil nekaj časa politični zapornik v Rusiji.

"Srbske oblasti bi se morale posvetovati z mednarodnimi organizacijami za varstvo človekovih pravic, ki v tem primeru pozivajo k takojšnji izpustitvi Gnjota ter poudarjajo, da so obtožbe proti njemu politično motivirane," je komentirala ugledna poljska režiserka Agnieszka Holland, ki je prav tako med podpisniki pisma. "Za tega režiserja je to vprašanje življenja in smrti. Če ga izročijo, Andreju grozi mučenje, dolga leta nečloveškega ravnanja z njim ali pa celo kaj hujšega."

Med podpisniki pisma podpore je tudi aktualna predsednica Evropske filmske akademije Juliette Binoche. Foto: EPA
Med podpisniki pisma podpore je tudi aktualna predsednica Evropske filmske akademije Juliette Binoche. Foto: EPA

Beloruski igralec Mitja Savelau, ki živi v Veliki Britaniji in je koordiniral nastanek javnega pisma, opozarja, da Belorusija "zlorablja" Interpol, kadar zahteva naloge za aretacijo v političnih primerih. Ker Interpol to prepoveduje, jih praviloma "zamaskirajo" v gospodarski kriminal.

Pri tem Savelau navaja primer političarke Svetlane Tihanovske, za katero so oblasti v Minsku leta 2021 hotele razpisati tiralico; ko je leta 2020 na predsedniških volitvah, ki so v očeh mednarodne skupnosti veljale za prirejene, izgubila proti Lukašenku, je zaradi vse ostrejšega pregona protestnikov zapustila državo. "Interpol takrat naloga ni hotel izdati, je pa spodleteli manever razkril metode, ki se je Lukašenko poslužuje pri lovu na pobegle borce za demokracijo."

"Po predsedniških volitvah leta 2020 in Lukašenkovem zaostrenem pritisku na protestnike je moralo Belorusijo zapustiti med 300 in 500 tisoč državljanov. Vsi smo v nevarnosti, da se znajdemo v podobni situaciji kot Andrej."

V juniju je več beloruskih športnikov za britanski Guardian potrdilo, da je bil Gnjot aktivno vključen v organizacijo gibanja disidentskih športnikov. "Andrej je odigral pomembno vlogo. Veliko športnikov ne ve, kako se lotiti snemanja in nastopati v videu, tako da nam je veliko pomagal," je bila iskrena nekdanja plavalka Aliaksandra Herasimenia, ki je na olimpijskih igrah leta 2012 osvojila dve srebrni medalji, pozneje pa je bila v odsotnosti obsojena na 12-letno zaporno kazen. Danes živi v izgnanstvu.