Usodne srečanje potepuha, slepe prodajalke cvetja in milijonarja privede v trikotnik zamenjav. Foto:
Usodne srečanje potepuha, slepe prodajalke cvetja in milijonarja privede v trikotnik zamenjav. Foto:
Veliki diktator, Charlie Chaplin
Med razvpite Chaplinove filme sodi tudi Veliki diktator, parodija na Hitlerja.

Sloviti lik Potepuha iz filma Luči velemesta (City light), ki se skuša znajti v velikem, pokvarjenem in krutem svetu kapitala, je na projekciji v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v živo spremljal Orkester SNG Maribor pod vodstvom dirigenta Roberta Israela.

81 minut dolgo zgodbo o malih ljudeh in o neprizanesljivem svetu kapitala je Charlie Chaplin na filmski trak prenesel leta 1931, v njej pa sta poleg Chaplina zaigrala še Virginia Cherrill in Harry Myers. V Cankarjevem domu pa so jo pospremili s slovenskimi videopodanapisi.

Brezčasna komedija
Potepuh (Charles Chaplin) neke noči reši življenje pijanemu ekscentričnemu milijonarju, ki mu v zahvalo obljubi gostoljubje, denar in prijateljstvo, a se naslednje jutro reveža niti spomni ne več. V istem času pa potepuha usoda pripelje mimo slepe ulične prodajalke cvetja, ki ga zamenja za milijonarja, ki prav tedaj vstopa v avto. Menjava in težave z identiteto in izgubo spomina v Lučeh velemesta vzpostavijo najbolj komične pa tudi najbolj čustvene trenutke.

Na prelomu
Chaplin je predprodukcijo filma začel še v času nemega filma, končal pa ga je leta 1931, ko je v filmski industriji že prevladal zvok, a se je neumrljiv komik odločil končati v tradiciji nemega filma. Tako je nastala brezčasna komična melodrama, ki je za mnoge filmske ustvarjalce največji in najpomembnejši film, kjer se je režiser z izvirno uporabo glasbe in zvokov celo norčeval iz novejših, »govorečih« filmov.