Kinodvor se 20. obletnici Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk v oktobru in novembru poklanja s filmi, ki so jih režirale ženske. Foto: Promocijsko gradivo
Kinodvor se 20. obletnici Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk v oktobru in novembru poklanja s filmi, ki so jih režirale ženske. Foto: Promocijsko gradivo
Na Kinodvorov spored so od 1. oktobra do začetka Ljubljanskega filmskega festivala LIFFe umestili dela osmih avtoric, med njimi dveh slovenskih: Petre Seliškar (Mama Evropa) in Sonje Prosenc (Drevo, na fotografiji). Na ogled bodo poleg omenjenih dveh še Bettie gre, Peter in volk, Hotel, Grad v Italiji, Pika in Packa packata in Ženska, ki si je otrla solze. Foto: Promocijsko gradivo
Boris Pahor
V filmu Mama Evropa se pojavi tudi veliki tržaški Slovenec Boris Pahor. Foto: EPA

V Kinodvoru bodo drevi premierno predvajali koprodukcijski film režiserke Petre Seliškar Mama Evropa, ki ima za seboj že dolgo festivalsko pot. V Kinodvoru bodo ponudili zgolj enkratno projekcijo. Dokumentarec, v katerem v glavni vlogi nastopa režiserkina hčerka Terra Ferro Seliškar, pripoveduje zgodbo o Evropi in njenih mejah.

Humorni dokumentarec gledalca sooča z mejami Evrope. "Ljudje ob meji so zaradi rigidne zakonodaje mej in političnih razmer primorani poiskati svojske rešitve, s katerimi si normalizirajo vsakdan in postavljajo zrcalo državno-političnim sistemom. Junaki filma so navdihujoči posamezniki, ki so zaobšli zunanje meje ravno zato, ker so uspeli premagati svoje lastne notranje meje," so o filmu, ki je nastal v slovensko-makedonsko-hrvaški koprodukciji, zapisali v Slovenskem filmskem centru.

Ko je Seliškarjeva s partnerjem Brandom Ferrojem, ki je kubansko-makedonskega rodu, začela snemati film, je imela njuna hči štiri leta, potni list, poln pečatov, ter čisto svojo predstavo o tem, čemu so namenjeni. V poetičnem dokumentarcu je tako gledalec priča potovanju družine, ki se odpravi skozi države nekdanje Jugoslavije ter v Italijo in Grčijo, kjer srečuje ljudi z zanimivimi zgodbami. Tako Branko Barič trdi, da je samo človek, sloviti tržaški pisatelj Boris Pahor razjasni, kaj pomeni biti Slovenec v Trstu, Tina in Vasko, glasbenika iz Terrinega najljubšega benda Bernays Propaganda, pa povesta, da v narodnih mejah ne vidita nič dobrega.

Film tako ponuja pogled na Evropo skozi oči majhne deklice z Balkana. Ker je Terra s svojim prepričljivim značajem hitro prišla do lastnih zaključkov, je postala tudi soscenaristka filma.

Film Mama Evropa je nastal leta 2012, za seboj ima že nekaj nagrad in številna gostovanja. Tako je med drugim letos prejel nagrado za najboljšo režijo na Gothenburg Indie Film Fest, bil leta 2013 ocenjen za najboljši dokumentarni film v Tuzli in se lani uvrstil v tekmovalni program Festivala slovenskega filma in festivalov, kot so MakeDox, Sarajevo, DokuFest in Prizren. Letos so ga uvrstili v tekmovalni program tržaškega in rotterdamskega filmskega festivala in ZagrebDox, piše na spletni strani Kinodvora.

Petra Seliškar (1978) je film študirala na amsterdamski akademiji NAFTA, pozneje pa na Northern Media School v Sheffieldu končala postdiplomski študij režije in produkcije. Leta 2003 je s Ferrom v Sloveniji in Makedoniji ustanovila produkcijsko hišo Petra Pan Film Production, leta 2010 pa festival kreativnega dokumentarnega filma Make Dox in potujoči kino v Makedoniji. Podpisuje se pod več filmov, med drugim tudi pod Babice revolucije (2006).

Nocojšnji projekciji bo sledil pogovor s filmskimi ustvarjalci, ki ga bo vodila Varja Močnik.