Najnovejši film režiserja Dannyja Boyla Slumdog Millionaire je v Torontu prepričal občinstvo. Foto: EPA
Najnovejši film režiserja Dannyja Boyla Slumdog Millionaire je v Torontu prepričal občinstvo. Foto: EPA
John Malkovich
John Malkovich je v filmu, posnetem po romanu nobelovega nagrajenca J. M. Coetzzeja, odigral profesorja, ki se umakne iz intelektualnega sveta. Foto: EPA

Zgodba o sanjah nekega indijskega dečka iz Mumbaja je navdušila občinstvo v Torontu, ki na tem festivalu odloča o glavnem nagrajencu. Gre za film Slumdog Millionaire o najstniku iz revnega predela Mumbaja, ki si pridobi možnost sodelovanja v nagradnem televizijskem šovu, kar ga v primeru srečnega konca lahko spremeni v milijonarja.

Nagrado je v režiserjevem imenu sprejela igralka Freida Pinto, ki je ob tej priložnosti povedala, da je zanjo vse skupaj "en velik prvič": "To je moja prva premiera, moje prvo soočenje s tiskom in zdaj tudi moja prva nagrada."

Poleg filma Slumdog Millionaire sta nagradi prejela še filma Hunger (Lakota) o gladovni stavki Bobbyja Sandsa in Disgrace (Sramota) Sledni je nastal po romanu Južnoafriškega pisatelja J. M. Coetzeeja, ki je za roman prejel bookerjovo nagrado. V filmu igra tudi John Malkovich.

Leto brez Hollywooda
Festival, na katerem so žirija gledalci, ne pa ljudje iz sveta filma, je v začetku septembra odprl film Passchendaele, romanca, ki se dogaja na blatnih prizoriščih prve svetovne vojne. Letošnji festival, ki ga je med drugim obiskala tudi starleta Paris Hilton, v očeh kritikov predstavlja razočaranje. Med prikazanimi filmi je bilo zelo malo velikih hollywoodskih produkcij, kar očitno kaže na to, da Hollywood ni želel prikazati svojih adutov na festivalu, ki velja za nizkoproračunskega, temveč jih še skriva.

"Letošnje leto je bilo težko," je povedal Piers Handling, direktor festivala. "Nekaterim se je zdelo, da filmi, prikazani na lanskem festivalu, niso bilo zelo uspešni, zato je bilo letos čutiti nekakšno depresijo in žalost."