V zavodu bi si želeli, da bi DSU kot podjetje v 100-odstotni lasti države imel več razumevanja za zavod s statusom v javnem interesu. Foto: BoBo
V zavodu bi si želeli, da bi DSU kot podjetje v 100-odstotni lasti države imel več razumevanja za zavod s statusom v javnem interesu. Foto: BoBo
Udarnik
V zavodu Udarnik pravijo, da si bodo še naprej prizadevali za ohranitev svojega programa. Foto: Zavod Udarnik/Boštjan Lah

Družba DSU, ki je lastnik kinodvorane, je zaradi neplačanih obveznosti 8. februarja odstopila od najemne pogodbe z Zavodom Udarnik in nato pred Okrajnim sodiščem v Mariboru vložila nalog za izpraznitev poslovnih prostorov. Na DSU-ju poudarjajo, da so bili prisiljeni odstopiti od najemne pogodbe z Udarnikom, ker ta skoraj dve leti ni plačal najemnine in stroškov. "DSU in Zavod Udarnik sta 9. aprila 2010 sklenila najemno pogodbo, na podlagi katere je Zavod Udarnik vzel v najem Kino Udarnik in se zavezal plačevati mesečno najemnino 1.300 evrov ter stroške s tem v zvezi. Zavod Udarnik Maribor od julija 2014 najemnine in stroškov ne plačuje več, zato mu je bilo posredovanih več opominov, na katere se ni odzval, nato pa sproženih več izvršilnih postopkov. Od neplačanih najemnin in stroškov Zavod Udarnik dolguje DSU-ju znesek okoli 30.000 evrov," so pojasnili v družbi.

V Zavodu Udarnik pravijo, da je DSU vsako leto na koncu leta prejela nakazilo takoj, ko je Mestna občina Maribor nakazala programska sredstva zavodu. "Konec lanskega leta je strokovna komisija občine ugotovila, da izvedenega in opravljenega programa nismo izvedli in zato nakazila ni bilo," je dejal Srđan Trifunović, ki je s 1. marcem odstopil z mesta direktorja Zavoda Udarnik.

V zavodu Udarnik si želijo, da bi imel DSU kot podjetje v 100-odstotni lasti države več razumevanja za zavod s statusom v javnem interesu. Obenem opozarjajo, da je težava rednega plačevanja najemnin neposredno povezana s poznim objavljanjem razpisov mariborske občine, ko se pogodbe o sofinanciranju rednih programov za tekoče leto izdajajo šele jeseni.

Zavodu so konec lanskega leta odklopili elektriko, zato je dvorana, ki jo je ekipa Zavoda Udarnik leta 2010 na lastno pest obnovila in po več letih propadanja ponovno napolnila s kinematografskim programom in drugimi dogodki, že nekaj časa zaprta. Njegovim članom je prejšnji mesec uspelo s pomočjo prostovoljnih prispevkov doseči poplačilo dolga za elektriko, a je ponovni zagon programa v dvorani preprečila zahteva DSU-ja za izselitev.

V iskanju azila, da bi lahko ohranili program
Kot pravijo, si bodo v zavodu še naprej prizadevali za ohranitev svojega programa. "Glede na to, da mestni kino in kino-kafe na Grajskem trgu 1 spet zapirata svoja vrata, očitno v središču mesta trenutno ni rešitve in ne želja odločevalcev po urbano-kinematografskem razvoju. Torej nam ob boju in opozarjanju na nujnost kina v fenomenalni arhitekturi Grajskega trga 1 preostane le še mobilna zgodba - Mobilni Udarnik, ki išče azil v lokacijah v središču in zunaj središča mesta ter tudi v sosednjih občinah, ki so v preteklih letih pokazale željo po kinu," pojasnjujejo v zavodu.

Ob torkih je čas za pogovor o filmu
Nekatere dogodke so že izvedli v bližnjem Vetrinjskem dvoru in centru GT 22, za naprej pa med drugim načrtujejo niz pogovorov Ekstremno slovensko, v okviru katerega bodo v torek gostili dobitnico nagrade Prešernovega sklada Katarino Stegnar. Umetniški azil za pogovor so našli v stanovanju na Glavnem trgu 22. Pogovori s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami bodo potekali enkrat tedensko, kot naslednjo gostjo pa napovedujejo igralko Marušo Majer.