Foto:
Foto:
Martin Strel
Martin Strel je opravil že nekaj intervjujev z ameriškimi mediji, med drugim je podal tudi izjavo, s katero je čestital Baracku Obami za izvolitev na položaj ameriškega predsednika ter mu zaželel vso srečo. Foto: RTV SLO
Festival Sundance velja za dobro odskočno desko dokumentarnih filmov. Omenimo naj le Neprijetno resnico Ala Gora. Letos je precej pozornosti pritegnil tudi film o ameriškem boksarju Mikeu Tysonu. Foto: Reuters

Film Big River Man (Mož iz velike reke) naj bi navdušil tako občinstvo kot nekatere kritike. V reviji Variety so med drugim zapisali, da je film idealen za festival Sundance, ker poleg občasno komične zgodbe vsebuje tudi okoljevarstveno sporočilo. Najnovejši projekt režiserja Johna Maringouina ni le promocija plavalca, ampak predstavlja tudi plavalčeve starejše podvige ter opozarja na onesnaženost velikih rek, kot so Donava, Jangce, Mississippi. V primeru Amazonke pa je filmar želel opozoriti predvsem na uničevanje pragozda in kakšne posledice ima to na svetovno ozračje.

Med obiskovalci premiere filma sta bila tudi vršilka dolžnosti slovenske veleposlanice v ZDA Miriam Možgan, kakor tudi evropski poslanec Lojze Peterle. Glavni protagonist filma Martin Strel, ki ostaja v Park Cityju do konca festivala, je doslej opravil že nekaj pogovorov z ameriškimi mediji, dogovarjajo pa se že tudi z ameriškimi distributerji. Film, za katerega je po Strelovih besedah sam Robert Redford dejal, da je odličen, bodo na festivalu neodvisnega filma predvajali še danes in 22. januarja.

Skozi pripoved sina Boruta
Ameriške kritike je v Strelovi zgodbi pritegnilo predvsem nasprotje med njegovim življenjskim slogom (v filmu se ta kaže uživanjem alkoholnih pijač in prekomerno telesno težo) ter njegovimi plavalnimi dosežki. Film, ki ga je režiser Maringouin na premieri opisal kot zgodbo o "pretežkem možaku, ki plava 3.000 milj vode, ki ni za plavanje", je zasnovan kot pripoved sina Boruta Strela o njegovem očetu.

Sicer pa v filmu nastopajo še Matt Mohlke, Alfredo Chavez in Mattea de Leonni Stanonik. Poleg Maringouina so pri nastajanju filma sodelovali še sorežiserka Molly Lynch, izvršni producenti Olivia Newton John, John Easterling in Mickey Cottrel ter producenti Maria Florio, Molly Lynch, John Maringouin, Kevin Ragsdale in Molly Hassell.

Med 218 srečneži
Film Big River Man je eden izmed 218 filmov, ki so se uspeli uvrstiti na program festivala, na katerega je bilo letos prijavljenih skoraj 3000 celovečernih filmov, dokumentarcev in kratkih filmov. Festival, ki ga je pred tremi desetletji ustanovil igralec in režiser Robert Redford, bo potekal do 25. januarja.

M. K.