Po desetletni odsotnosti se Mel Gibson k filmski režiji vrača s filmom Hacksaw Ridge, ki je v Benetkah naletel na izjemno dober odziv občinstva. Foto: Reuters
Po desetletni odsotnosti se Mel Gibson k filmski režiji vrača s filmom Hacksaw Ridge, ki je v Benetkah naletel na izjemno dober odziv občinstva. Foto: Reuters
Hacksaw Ridge
Ker je Gibson film posnel v Avstraliji, ga je lahko dokončal za "samo" 40 milijonov dolarjev. Foto: IMDb

"Razlika med pravim superjunakom in stripovskim superjunakom je v tem, da pravi junaki ne nosijo pajkic," je na tiskovni konferenci v Benetkah postuliral Avstralec. V torek je sklenil svojo kampanjo proti raztegljivim tkaninam nadaljevati v intervjuju za filmski portal Deadline: "Elastan jih mora veliko stati."

Izkazalo se je, da je trn v Gibsonovi peti čisto konkreten film: kritiško ne ravno najbolj pohvaljeni poletni blockbuster Batman proti Supermanu: Zora pravice; film se mu namreč zdi "kup dreka". Na temo je naneslo, ko je Gibson sklenil megalomanski proračun studia Warner primerjati z razmeroma skromno vsoto, za katero so posneli film Hacksaw Ridge. Pravi, da ob 200-milijonskih filmih praviloma ostane brez besed. "Res mi ni jasno. Mislim, da je pri tem ogromno zapravljanja, ampak morda bi mislil drugače, če bi kdaj posnel katerega izmed teh filmov pred zelenim platnom."

"Zdi se mi, da bi se jih dalo posneti ceneje ... zapraviš škandalozne vsote denarja, 180 milijonov ali več, sanja se mi ne, kako ti še kaj ostane, ko te davkarija ujame in po tem, ko polovico odrineš distributerjem."

Odpustek filmske industrije?
Gibsonova drama s pacifističnim sporočilom, v kateri tematizira drugo svetovno vojno, je premierno občinstvo v Benetkah sprejelo z desetminutnimi stoječimi ovacijami, kar je na festivalu pravzaprav redkost: beneško občinstvo je znano po tem, da neusmiljeno izžvižga vse, kar mu ni všeč.

Hacksaw Ridge je navdihnila resnična zgodba o Desmondu T. Dossu, ki se je skliceval na ugovor vesti in rešil življenje 75 vojakov na Okinavi, ne da bi pri tem izstrelil en sam naboj. Bil je celo tak pacifist, da v vojno niti ni šel oborožen.

Na tiskovni konferenci pred premiero je Andrew Garfield, ki ima v filmu glavno vlogo, o svojem liku povedal: "Najlepše pri Desmondu Dossu je to, da je bil preprost možak - s tem mislim, da je imel v sebi prepričanje. V srcu je vedel, v svoji biti je vedel, da ne bi bilo prav, če bi sočloveku vzel življenje."

Na vprašanje, kako bi svoj odnos s Hollywoodom povzel v eni sami besedi, je Gibson, ki je pred leti z izpadi nasilja in sovražnosti zelo javno sabotiral svojo kariero, odgovoril: "Preživetje."