Michael Caine je v bogati igralski karieri znal prepričati tako kot šarmanten zapeljivec ali kot zloben gangster. Foto: AP
Michael Caine je v bogati igralski karieri znal prepričati tako kot šarmanten zapeljivec ali kot zloben gangster. Foto: AP

Prejšnji mesec je Michael Caine za BBC že pripomnil, da je "na neki način upokojen", zdaj pa je to svojo odločitev tudi dokončno zapečatil. "Rekel sem si, pravkar sem nastopil v filmu, v katerem sem imel glavno vlogo in je dobil krasne kritike ... Bom še kdaj naredil kaj, kar bi to prekosilo?"

"90-letniki ne dobivajo glavnih vlog"
Caine pravi, da bi po sedmih desetletjih igralsko kariero rad končal v pozitivnem duhu: "Vloge, ki bi jih dobival od zdaj naprej, so samo še vloge 90-letnih moških. Ali pa morda 85-letnih. To ne bodo glavne vloge. Glavni liki niso devetdesetletniki, za glavno vlogo potrebuješ čedne, mlade ljudi. Pa se mi je zazdelo, da morda pa lahko na tej točki odidem."

Že pred premiero filma The Great Escaper je igralec sicer večkrat nakazal, v katero smer razmišlja, in namignil, da bo The Great Escaper njegov poslednji film.

Ni se upokojil prvič ...
Je pa tudi res, da smo že večkrat lahko prebrali, da je bil ta ali on projekt "zadnji film Michaela Caina" – tako je opisal tako film Harry Brown (2009) in tudi Best Sellers (2021). Tudi ta nova napoved upokojitve se je zgodila samo mesec po tem, ko je za britanski Guardian razkril, da bo v biografskem filmu o Charlesu Darwinu, ki ga bodo začeli snemati prihodnje leto, upodobil velikega znanstvenika.

Michael Caine septembra letos, na premieri filma The Great Escaper. 90-letnico je praznoval marca. Foto: AP
Michael Caine septembra letos, na premieri filma The Great Escaper. 90-letnico je praznoval marca. Foto: AP

Drama The Great Escaper je bila posneta po resnični zgodbi. Caine je upodobil Bernarda Jordana, veterana britanske kraljeve mornarice, ki je leta 2014 pobegnil iz doma za starostnike v Sussexu, da bi se udeležil počastitve 70-letnice "dneva D" v Normandiji.

Sorodna novica Umrla je Glenda Jackson, dvakratna oskarjevka in dolgoletna poslanka

V filmu sta nastopila tudi Glenda Jackson, ki je nekaj mesecev po koncu snemanja umrla, in John Standing, ki je igral (izmišljeni) lik ostarelega vojaškega pilota, s katerim se Bernard spoprijatelji na trajektu.

Caine in Glenda Jackson sta imela dolgo skupno zgodovino: prvič sta skupaj nastopila leta 1975, v filmu The Romantic Englishwoman. Čeprav sta vedno dobro shajala, pa nikoli nista imela enakih političnih prepričanj: Glenda Jackson je bila levičarka in več kot dve desetletji tudi laburistična poslanka. "Zelo levo usmerjena političarka je. Bil sem ji všeč, a se v prostem času ni hotela družiti z menoj – ker sem bil zelo očitno bogat, in ne razjarjen socialist," je takrat komentiral Caine, svoj čas glasen podpornik Tonyja Blaira. Prejšnji mesec je o svoji življenjski filozofiji za Guardian povedal: "Zelo sem zagret za služenje denarja, ker prihajam iz neverjetno revnega okolja."

Po končanem snemanju "Velikega ubežnika" je Caine imel priložnost za nov projekt, a jo je odklonil. "Poslali so mi scenarij, ki sem ga prebral, potem pa naredil nekaj, česar pred tem nisem še nikoli. Preštel sem, koliko strani dialoga bi imel, in to primerjal z dolžino celotnega scenarija. Vključen sem bil na 15 straneh scenarija, ki je imel 99 strani. To šteje za majhno vlogo in sklenil sem, da je ne bom sprejel. Zdaj sem v prednosti, sem si rekel. Lahko bi odigral še malo vlogico in dobil slabe kritike ... Zakaj se ne bi raje kar poslovil? Pa sem se upokojil."

Michael Caine leta 1965. Foto: AP
Michael Caine leta 1965. Foto: AP

Od filmskega plejboja Alfieja do Batmanovega butlerja Alfreda
Za Caina, ki se je rodil 14. marca 1933 kot Maurice Joseph Micklewhite v delavskem predelu britanske prestolnice, se je sprva zdelo, da kariera v filmskem poslu ne pride v poštev. Sam nikoli ni pozabil, da je otrok delavskega razreda, na kar pogosto in s ponosom opominja. Prav njegov izvor ga je vedno motiviral, vedno je hotel prepričati skeptike.

Po finančno neuspešnih filmskih začetkih v 50. letih preteklega stoletja, ko se je tudi poročil in delal v jeklarni, da bi lahko preživljal mlado družino, mu je v šestdesetih letih uspelo. Z vlogami v vojni drami Zulu, vohunskem trilerju Strogo zaupno Ipcress in filmu Alfie leta 1966 se je Caine dokončno uveljavil kot filmski zvezdnik. Prav za vlogo v filmu Alfie je prejel prvo od šestih nominacij za oskarja. Trajalo pa je kar nekaj časa, preden je dobil tako želeno filmsko nagrado. Zlati kipec je dobil dvakrat – za najboljšo stransko vlogo leta 1987 (Hanna in njeni sestri) in leta 2000 za vlogo v filmu Hišni red. V starosti je med drugim blestel v trilogiji Vitez teme.

V svoji rodni Veliki Britaniji ima status kultne zvezde, glasbena skupina Madness mu je med drugim posvetila pesem. Pogosto tudi posnemajo njegov značilen glas in način govora.