Kinoteka krvavo potrebuje obnovo. Foto: RTV SLO
Kinoteka krvavo potrebuje obnovo. Foto: RTV SLO

Svet Slovenske kinoteke, zaposleni v Kinoteki in kinotečni sodelavci so nedavno enoglasno in z ostrimi besedami zavrnili predlog, da bi pokojnega Silvana Furlana na čelu Slovenske kinoteke zamenjal Staš Ravter. Ministrstvo je zdaj obrazložilo svojo odločitev: oba kandidata, poleg Ravterja je bil v igri še Stojan Pelko, sta na zaslišanjih dosegla enako število točk, Ravter pa je bil nato izbran na podlagi boljših poslovodnih in organizacijskih sposobnosti.

Novi direktor bo moral namreč biti podkovan tudi v ekonomiji, saj kinotečno dvorano v bližnji prihodnosti čakajo temeljita obnovitvena dela.

V korist kulture
Na seji, kjer so podajali mnenja o novem direktorju, je svet potrjeval tudi spremembo finančnega načrta za letošnje leto. Kinoteka je od ministrstva letos poleg rednega financiranja prejela še 16 milijonov tolarjev sredstev, ki jih bodo namenili za mrežo art-kina in odkup kinotečnih filmov.

Minister za kulturo s sklepom za direktorja javnega zavoda prevzema polno odgovornost, da bo direktor v njegovem imenu varoval javne finance in deloval v javnem interesu za kulturo, obenem pa ugotavlja, da ga predsednica sveta kinoteke Majda Širca v času mandata nikoli ni formalno obvestila o takem ali drugačnem stanju Slovenske kinoteke.