Vasko Simoniti je optimističen glede prihodnosti slovenske kulture. Foto: RTV Slo
Vasko Simoniti je optimističen glede prihodnosti slovenske kulture. Foto: RTV Slo

Simoniti je povedal, da je z rebalansom zelo zadovoljen, saj je ministrstvu prinesel povečanje proračuna za kar 1,6 milijarde tolarjev oziroma za 4,8 odstotka glede na prej predvideni proračun.



65 finančno podhranjenih ustanov
Na novo pridobljena sredstva namerava ministrstvo nameniti področjem, ki so bila do zdaj finančno podhranjena, del pa bodo porabili za izvedbo nekaterih nalog ministrstva, ki jim je potrebno posvetiti več pozornosti. Simoniti je naštel tudi nekaj izmed 65 zavodov, katerih delovanje bo olajšala dodatna finančna injekcija. Teh ustanov naj bi bilo 65, med njimi pa najdemo tudi ljubljansko Opero, Slovensko filharmonijo, Cankarjev dom, Mednarodni grafični likovni center, Moderno galerijo, galerijo Murska Sobota, Obalne galerije ter koprsko, kranjsko in ptujsko gledališče.

Nekaj tudi za manjšinske skupnosti
Minister se je dotaknil tudi knjižničnega nadomestila, za katerega bo potrebno zagotoviti dodatnih 110 milijonov tolarjev. Dodatna sredstva naj bi ministrstvo namenilo tudi kulturnim dejavnostim manjšinskih skupnosti, dodatno pa naj bi financiralo še vzpostavitev registra premične kulturne dediščine, obnovo nekaterih spomenikov v lasti Republike Slovenije, spodbujanje delovanja nekaterih glasbenih projektov in druge dejavnosti.

Minister Simoniti je spodbudne besede namenil tudi slovenskemu filmu. Izrazil je upanje, da bo do konca leta zaživela prenovljena Slovenska kinoteka, obljubil pa je tudi, da bodo slovenski Filmski sklad oskrbeli z dodatnimi 150 milijoni tolarjev.