Najboljša britanska igralca na malih zaslonih sta postala Michael Sheen in Helen Mirren. Foto: EPA
Najboljša britanska igralca na malih zaslonih sta postala Michael Sheen in Helen Mirren. Foto: EPA
How do you Solve a Problem Like Maria?
V oddaji How do you Solve a Problem Like Maria? so iskali igralko za muzikal o družini von Trapp. Foto: Uradna stran oddaje

A na torkovi slovesnosti je Mirrenova ni dobila za katero izmed svojih upodobitev britanskih monarhinj, ampak za vlogo v kriminalistični seriji Prime Suspect, v kateri je podeljevalce prepričala s "fantastičnim nastopom brez napake, ki prestopa meje žanra". Med njenimi moškimi kolegi je slavil Michael Sheen, ki si je nagrado pridobil s serijo Kenneth Williams: Fantabulosa.

18 od 28 nagrad za BBC

Seznam vseh nagrajencev in nominirancev
Podeljevalci so imeli na voljo 28 nagrad za najboljše televizijske dosežke leta, kar 18 pa so jih iz londonskega hotela Grosvenor House v torek zvečer odnesli BBC-jevi ustvarjalci. Med drugim si je na tej televiziji mogoče ogledati najboljšo komično dramo (The Royle Family: The Queen Of Sheba), BBC pa glede na nagrade ponuja tudi najboljšo zabavo; ponuja jo oddaja How do you Solve a Problem Like Maria?. Družbo dobrih komikov in zabavnikov na tej televiziji dopolnjuje še Stephen Merchant, lastnik nagrade za najboljši komični nastop. Videti ga je bilo mogoče v komičnem šovu Extras.

Vladar otroškega, dokumentarnega in zabavnega programa
Na BBC-ju se lahko pohvalijo tudi, da imajo dobro oko za nove talente. Obe debitantski nagradi sta šli v roke ustvarjalcem, ki oblikujejo prav njihov program. Na malih zaslonih je prodor leta uspel Sachi Dhawanu z dokumentarcem Bradford Riots, za kamerami pa sta se med novimi imeni lani najbolje odrezala scenarista Lee Mack in Andrew Collins, pri katerih so podeljevalci najbolj cenili pravo serijo komičnih zapletov, ki jima jih je uspelo ustvariti v komediji Not Going Out. BBC vlada tudi na področju otroškega in dokumentarnega programa, kjer je pobral veliko večino nagrad.

Tudi ITV-ju ne gre slabo
Po drugi strani pa niti druge britanske televizije niso za odmet. Dobro se je izkazala ITV, ki predvaja serijo Prime Suspect, ki je bila nominirana tudi za najboljšo dramsko serijo, a sta ji lovoriko odnesla BBC in njegova serija Low Winter Sun. ITV1 predvaja tudi najboljšo žajfnico - s tem nazivom se lahko pohvali serija Coronation Street, na svojem programu pa je imela tudi najboljšo dramo - Housewife 49.