Christopher Nolan z ženo Emmo Thomas na premieri Izvora. Foto: EPA
Christopher Nolan z ženo Emmo Thomas na premieri Izvora. Foto: EPA

Christopher Nolan se je rodil 30. julija 1970 v Londonu. Ker njegova mati prihaja iz ZDA, je del otroštva preživel tudi v Chicagu. Šolal se je v Veliki Britaniji in že pri 19 letih posnel prvi kratki film.

Navdušuje z nelinearnim pripovedovanjem
S svojimi celovečernimi filmi je hitro navdušil tako kritike kot gledalce. Izvor je že njegov sedmi. V svojih delih se pogosto igra s človeških umom, pri tem pa nemalokrat uporablja bolj zapletene pripovedne vzorce, zaradi česar je gledalec pogosto tako zmeden kot glavni junak.

Uspešno oživil serijo o Batmanu
Uveljavil se je tudi kot oživitelj sage o Batmanu, saj je leta 2005 uspešno na noge postavil serijo o tem superjunaku in pozneje z nadaljevanjem "zakrivil" enega najboljših izdelkov iz tega žanra. Pri delu mu pogosto pomaga brat Jonathan, ki se je sam uveljavil kot eden boljših mladih scenaristov.

V nadaljevanju prinašamo pregled vseh njegovih dosedanjih filmov.

1. Following (1998)
Nolan je nase opozoril že s prvencem Following - 70-minutno zgodbo, ki prinaša pripoved o mlajšem moškem (Jeremy Theobald), ki po ulicah Londona zasleduje neznance. Nenavaden hobi ga povsem obsede. Režiser zgodbo dodatno zakomplicira z nelinearno pripovedjo, kar je navdušilo številne kritike in studijske veljake. Nolan tako že v prvencu nakaže vse svoje prijeme, ki jih je v naslednjih filmih le še izpilil. Film je bil posnet za samo 6.000 dolarjev.

2. Memento (2000)
Če je s prvencem nase opozoril samo med strokovnim občinstvom, je z Mementom tudi preostala filmska javnost spoznala njegovo ime. Idejo za zgodbo sta skovala skupaj z bratom. Jonathan je najprej napisal kratko zgodbo, pozneje pa še scenarij. Vse preostalo je postalo del filmske zgodovine.


3. Insomnia (2002)
Gre za predelavo norveškega istoimenskega filma, ki je luč sveta ugledal pet let prej. Osnovna ideja leži v naravi, ki daleč na severu zaradi polarnega dneva ne pozna noči. V to okolje je vržen detektiv Will Dormer (Al Pacino), ki lovi zvitega morilca Walterja Fincha (Robin Williams v eni od redkih vlog negativca). Will ima na eni strani težave s svojim delom, na drugi pa še "večnim dnem", ki zamaje njegovo zaznavanje okolice.

4. Batman: Na začetku (2005)
Mnogi so njegovo odločitev, da prevzame projekt novega ("rebootanega") Batmana kot predajo bogatim studiem in poraz kreativnosti. A Nolan je presenetil in režiral povsem solidnega Batmana in s tem naredil odskočno desko za njegovo nadaljevanje.

5. Skrivnostna sled (2006)
Skrivnostna sled prinaša pripoved o dveh londonskih iluzionistih z začetka 20. stoletja, med katerima se bije prestižni boj za oznako najboljšega v svojem poslu. Med Hughom Jackmanom in Christianom Balom stoji še skrivnostna ženska v podobi Scarlett Johansson.

6. Vitez teme (2008)
Zadnji izdelek iz Batmanove serije je bilo veliko presenečenje, saj je po dolgem času režiral izdelek, ki v svojem žanru občutno pozitivno izstopa. Za leta 2012 je napovedan tretji Batman pod njegovo taktirko.


7. Izvor (2010)
V svojem zadnjem delu se spet vrača na področje človeške duševnosti in njenega igranja. Michael Caine je zaigral še v njegovem četrtem zaporednem filmu, glavna vloga pa pripada Leonardu DiCapriu. Prve tuje kritike so zelo pozitivne.