Španski režiser Pedro Almodovar poljublja zlatega leva za življenjsko delo, ki ga je prejel na 76. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah leta 2019. Foto: EPA
Španski režiser Pedro Almodovar poljublja zlatega leva za življenjsko delo, ki ga je prejel na 76. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah leta 2019. Foto: EPA
Sorodna novica Tim Burton bo z nadaljevanjem Beetlejuicea odprl beneški filmski festival

Zvezdniška imena filmov 81. beneškega filmskega festivala, ki bo potekal od 28. avgusta do 7. septembra, bodo poskrbela, da bo festival znova deležen širše pozornosti, potem ko je bil lani zaradi stavke v Hollywoodu prikrajšan za svoj običajni pomp in glamur. Na Lidu bodo med drugim nastopili Lady Gaga, Joaquin Phoenix, Julianne Moore, Tilda Swinton, Angelina Jolie, Daniel Craig, Adrien Brody, Felicity Jones, Cate Blanchett, George Clooney, Brad Pitt, Monica Bellucci, Michael Keaton in Jenna Ortega. In če se dotaknemo le režiserjev, bodo na festivalu premierno predstavljeni filmi Pedra Almodovarja, Todda Philipsa in Luce Guadagnina.

Primer Joker: bi lahko drugi del filma prav tako prejel zlatega leva?
Organizatorji so danes razkrili celotni program letošnjega festivala, z njim vred pa tudi tekmovalni program 21 filmov, ki se bodo potegovali za glavno nagrado, zlatega leva. Tega je pred petimi leti osvojil ravno film Joker režiserja Todda Philipsa, ki se v tekmovalni program letos vrača z njegovim težko pričakovanim nadaljevanjem Joker: Folie A Deux, v katerem nastopata Joaquin Phoenix (ki je za glavno vlogo v prvem delu prejel tudi oskarja za glavno moško vlogo) in Lady Gaga (kot njegova ljubezen in zločinska partnerica Harley Quinn).

Sorodna novica Beneška Mostra: Geneza najstarejšega filmskega festivala na svetu

Prava drama tekmovalnega programa
Tekmovalni program je sestavljen iz še več težko pričakovanih filmom. Eden od njih je Queer italijanskega režiserja Luce Guadagnina, čigar Izzivalci so šele dodobra zaživeli v kinodvoranah. Queer je priredba romana Williama S. Burroughsa z Danielom Craigom, Lesley Manville in Jasonom Schwartzmanom v glavnih vlogah. Velika igralska imena najdemo še v filmih The Brutalist Bradyja Corbeta z Adrienom Brodyjem, Felicity Jones in Joejem Alwynom in v filmu The Order Justina Kurzela, ki govori o zgodbi roparske skupine belskih supremacistov in v katerem igrajo Jude Law, Nicholas Hoult in Tye Sheridan.

V biografskem filmu Maria čilskega režiserja Pabla Larraina bo mogoče videti Angelino Jolie kot slavno operno divo Mario Callas. V še enem tragičnem biografskem filmu Larraina (v Benetkah sta premiero doživela tako filma o princesi Diani s Kirsten Steward in o ameriški prvi dami Kennedy Onassis z Natalie Portman), za katerega je scenarij napisal ustvarjalec serije Peaky Blinders Steven Knight, igrata tudi Kodi Smit-McPhee in Pierfrancesco Favino.

Letošnji žiriji predseduje francoska igralka Isabelle Huppert
Za zlatega leva se potegujejo še film The Room Next Door, celovečerni prvenec v angleškem jeziku španskega režiserja Pedra Almodóvarja, v katerem Tilda Swinton igra vojno poročevalko, ki poišče pomoč pri svoji prijateljici pisateljici Ingrid, ki jo igra Julianne Moore. Film je Almodovarjevo nadaljevanje filma Vse o moji materi iz leta 2021, za katerega je Penelope Cruz prejela nagrado za najboljšo igralko festivala v Benetkah. Poleg njega najdemo tudi film Babygirl nizozemske režiserke Haline Reijn, erotični mistični triler, v katerem Nicole Kidman igra vplivno direktorico, ki ogrozi svojo družino in kariero, ko začne razmerje s svojim veliko mlajšim pripravnikom. Od drugih filmov velja omeniti še to, da je med 21 tekmovalnimi filmi šest ženskih režiserk, kar je skoraj dvakrat več kot v prejšnjih beneških tekmovalnih sporedih.

Filmi tekmovalnega programa 81. filmskega festivala v Benetkah

Pedro Almodóvar: The Room Next Door (Španija)
Gianni Amelio: Campo di Battaglia (Italija)
Ludovic in Zoran Bouckherma: Leurs Enfants Après Eux (Francija)
Brady Corbet: The Brutalist (Velika Britanija)
Delphine in Muriel Coulin: The Quiet Son (Francija)
Maura Delpero: Vermiglio (Italija, Francija, Belgija)
Fabio Grassadonia in Antonio Piazza: Sicilian Letters (Italija, Francija)
Luca Guadagnino: Queer (Italija, Z.D.A.)
Dag Johan Haugerud: Love (Norveška)
Dea Kulumbegašvili: April (Gruzija, Francija, Italija)
Justin Kurzel: The Order (Kanada)
Pablo Larrain: Maria (Italija, Nemčija)
Emmanuel Mouret: Trois Amies (Francija)
Luis Ortega: Kill the Jockey (Argentina, Španija)
Todd Philips: Joker: Folie à Deux (Z.D.A.)
Halija Reijn: Babygirl (Z.D.A.)
Walter Salles: I’m Still Here (Brazilija, Francija)
Giulia Louise Steigerwalt: Diva Futura (Italija)
Athina Rachel Tsangari: Harvest (Velika Britanija, Nemčija, Grčija, Francija, Z.D.A.)
Wang Bing: YouthHomecoming (Francija, Luksemburg, Nizozemska)
Yeo Siew Hua: Stranger Eyes (Singapur, Tajpej, Francija, Z.D.A.)

Sorodna novica Zlati lev za življenjsko delo avstralskemu režiserju Petru Weiru

Peter Weir in Sigourney Weaver bosta prejela nagradi za življenjsko delo
Festival bo odprl film Beetlejuice Beetlejuice, dolgo pričakovano nadaljevanje komične grozljivke Tima Burtona iz leta 1988 z Michaelom Keatonom, Winono Ryder, Jenno Ortego, Willemom Dafoejem in Monico Bellucci v glavnih vlogah. Na velikem platnu bosta v akcijski drami Jona Wattsa Wolfs v spremljevalnem programu tudi znova skupaj zaigrala Brad Pitt in George Clooney.

Med dokumentarnimi filmi so glasbeni dokumentarec Kevina Macdonalda in Sama Edwardsa One to One: John & Yoko, ki prikazuje življenje para ob vstopu v New York sedemdesetih let prejšnjega stoletja, film Alexa Rossa Perryja Pavements o istoimenski ameriški indie rock skupini ter film Asifa Kapadie 2073, v katerem Samantha Morton in Naomi Ackie prikazujeta, kako se svet hitro pogreza v vrtinec avtoritarnosti in podnebne katastrofe.

Med televizijskimi serijami, ki bodo premierno prikazane v Benetkah, je tudi petkratni dobitnik oskarja Alfonso Cuarón s psihološkim trilerjem Disclaimer, ki temelji na knjižni uspešnici Renée Knight in v katerem Cate Blanchett igra priznano novinarko. V seriji igrajo še Kevin Kline, Sacha Baron Cohen in Lesley Manville. Poleg nje je tudi M – Il Figlio del Secolo Joeja Wrighta, danska distopična serija Families Like Ours in latinskoameriška omejena serija Los Años Nuevos.

Filmi v spremljevalnem programu

Igrani film
Tim Burton: Beetlejuice Beetlejuice
Pupi Avati: L’Orto Americano
Francesca Comencini: Il Tempo che ci Vuole
Lav Diaz: Phantosmia
Fabrice du Welz: Maldoror
Takeshi Kitano: Broken Rage,
Harmony Korine: Baby Invasion
Kurosawa Kiyoshi: The Cloud
Claude Lelouch: Finalement
Jon Watts: Wolfs
Marco Bellocchio: Se Posso Permettermi Capitolo II
Alice Rohrwacher: Allégorie Citadine

Dokumentarni film
Amos Gitai: Why War
Asif Kapadia: 2073
Massimo D’Anolfi, Martina Perenti: Bestiari, Erbari, Lapidari
Petra Costa: Apocalypse in the Tropics
Kevin Macdonald, Sam Rice-Edwards: One to One: John & Yoko
Errol Morris: Separated
Goran Hugo Olsson: Israel Palestine on Swedish TV 1958-1989
Anastasia Trofimova: Russians at War
Andrei Ujica: TWST/Things We Said Today
Olha Zhurba: Songs of Slow Burning Earth
Andres Veiel: Riefenstahl

Posebne projekcije
Sergio Rubini: Leopardi. Il Poeta Dell’Infinito
Peter Weir: Master and Commander: The Far Side of the World
Nicolas Winding Refn: Beauty is not a Sin

Serije
Alfonso Cuaron: Disclaimer
Rodrigo Sorogoyen del Amo, Sandra Romero: The New Years
Thomas Vinterberg: Families Like Ours
Joe Wright: M – Il Figlio del Secolo