Islandski film z izvornim naslovom Ljósbrot je s festivala odnesel tako glavno nagrado kot nagrado filmskih kritikov iz združenja Fipresci. Foto: IMDb
Islandski film z izvornim naslovom Ljósbrot je s festivala odnesel tako glavno nagrado kot nagrado filmskih kritikov iz združenja Fipresci. Foto: IMDb

Na festivalu Cinehill, ki je v celoti potekal na planini Petehovac v Gorskem kotarju, so v petih dneh prikazali skoraj sto filmov. Nagrade so podelili v nedeljo, 28. julija, festivalsko dogajanje pa se je sklenilo s koncertom reške zasedbe Let 3.

Spoprijemanje s tragedijo, o kateri se ne sme odprto govoriti
Glavna festivalska žirija je nagrado propeler Cinehill namenila filmu z izvornim naslovom Ljósbrot režiserja Runarja Runarssona. Skozi zmagovalni film spremljamo najstnico, ki na poletni dan žaluje zaradi smrti svoje prve ljubezni. Celovečercu so nagrado prinesli njegov poetični in subtilni filmski jezik, občutljiva igra in pripovedovanje zgodbe, ki obravnava nepričakovano težko situacijo na način, ki gledalca osvaja z dramatičnim lokom izvirnih likov.

Runarssonova stvaritev je bila deležna tudi nagrade filmskih kritikov iz združenja Fipresci, ki jo je prepričal z izjemno režijo. Nagradili so ga tudi za subtilno ustvarjeno tragično atmosfero in slojevitostjo zanimive protagonistke, ki se spoprijema s tragedijo, o kateri ne sme odprto govoriti.

Slavila sta še kosovski in francoski film
S propelerjem za najboljši kratki film so nagradili poetični eksperimentalni dokumentarec Workers' Wings (Delavske roke). Kosovski režiser Ilir Hasanaj je v njem dal glas delavcem oziroma tistim, ki se jih v deželi brezčutnih ekonomskih mehanizmov ne sliši. Film Bolero francoskega režiserja Nansa Laborde-Jourdaaja je bil deležen posebnega priznanja žirije, ki mu ga je prineslo "pogumno raziskovanje spominov in želje skozi absurdno, a navdušujočo zgodbo".

Sorodna novica Cinehill: festival, ki se je poslovil od Motovuna, prvič diha svež gorski zrak

Festivalski kandidat za nominacijo za evropsko filmsko nagrado, ki jo podeljuje Evropska filmska akademija (EFA) je postal poljsko-ukrajinski kratkometražec As it Was (Kot nekoč) režiserskega dvojca Anastasije Solonevič in Damiana Kocura. Film govori o Ukrajinki, ki se prvikrat po začetku vojne v svoji domovini vrača iz Berlina v domači Kijev.

Nagradi za Juliena Templa in Bogdana Diklića
Častni gost festivala je bil 70-letni britanski režiser Julien Temple, ki so ga nagradili z maverickom za pogum in širjenje meja filmskega izražanja. Gre za veterana rockovskega dokumentarca, ki je v preteklosti že gostoval na festivalu v Motovunu. Na festivalu pa so priznanje za 50 let delovanja podelili prav tako 70-letni igralski legendi iz regije Bogdanu Dikliću.

Festival je v petih dneh obiskalo več tisoč ljudi, so sporočili organizatorji. "Dobro napolnjene dvorane so pokazale, da so Gorani sprejeli festival, več sto šotorov v kampu pa, da smo pritegnili ljubitelje filma z vsega sveta. Če k temu dodamo, da so bili z nami res veliki in pomembni filmski ustvarjalci, od Brazilije do Finske in Turčije, je bila to res dobra izdaja, novo prebujenje festivala," je ob sklepu dogajanja dejal festivalski direktor Igor Mirković.