Producenti filma so pred svetovno premiero v Locarnu sporočili, da so ga ustvarjali z mislijo na boljšo prihodnost. Foto: Urša Premik
Producenti filma so pred svetovno premiero v Locarnu sporočili, da so ga ustvarjali z mislijo na boljšo prihodnost. Foto: Urša Premik

Film Igrišča ne damo! (v prevodu Block 5) bo svetovno premiero na 77. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu v Švici doživel 11. avgusta, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). Festival bo sicer potekal med 7. in 17. avgustom. Gre za akcijsko pustolovščino po scenariju Dore Šustić o skupini 12-letnikov iz Šiške, ki se uprejo odraslim in rešijo svoje igrišče pred uničenjem.

Iz lastne izkušnje vem, da filmi lahko globoko nagovarjajo in premikajo notranje svetove, kar je neprecenljivo, še posebej za otroke.

Režiser Klemen Dvornik

Režiser Klemen Dvornik je o uvrstitvi filma na festival v Locarnu dejal: "Izjemno sem hvaležen in počaščen, da sem imel priložnost soustvariti otroški film Igrišča ne damo!. Uvrstitev na Locarno Kids Screenings mi pomeni veliko, saj je eden izmed glavnih kriterijev pri izboru poglabljanje otrokovega razumevanja sebe in sveta. Iz lastne izkušnje vem, da filmi lahko globoko nagovarjajo in premikajo notranje svetove, kar je neprecenljivo, še posebej za otroke."

Za Televizijo Slovenija je poudaril še, da ga "najbolj veseli, ob tem, da smo bili sprejeti na festival A kategorije, zakaj so nas sprejeli, da je glavni cilj teh tekmovanj z zgodbo pri otrocih premikati notranje svetove in v tem smislu se mi zdi, da smo dosegli svoj cilj". Dodal je še, da je ponosen "na vso ekipo, da nam je uspelo narediti tak premik na področju slovenskega filma, ker smo zelo trdo delali." Kaja Šuštar, ki nastopa v eni od glavnih vlog, pa je dodala: "Vsebina je zabavna, a tudi poučna, kako ni vse na telefonih, da je treba iti ven in dobiti kakšno izkušnjo."

Koprodukcija Slovenije, Češke, Hrvaške in Srbije
Poleg že omenjene Kaje Šuštar v filmu igrajo še Kaja Zabret, Youri Friderich, Niko Lemark, David Trontelj in drugi. Ob Marku Mandiću in Gregorju Zorcu v večjih vlogah nastopajo tudi hrvaška igralca Ivana Roščić in Enis Bešlagić ter srbski igralec Tihomir Stanić. Direktor fotografije je David Hofmann, scenograf Miha Knific, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, kostumografka Katarina Šavs, oblikovalec zvoka Lukáš Ujčík, glasbo je napisal Davor Herceg, za montažo pa je poskrbela Ivana Fumić.

Film je nastal v slovensko-češko-hrvaško-srbski koprodukciji, ki so jo finančno podprli SFC, RTV Slovenija, Češki filmski sklad, Hrvaški avdiovizualni center ter srbsko ministrstvo za kulturo in Filmski center Srbije. Film je prejel tudi podporo programa Evropske komisije Media za razvoj in podporo Eurimages za produkcijo. Glavni producent filma je slovenska produkcijska hiša A Atalanta. Koproducenti filma so še December, češki BFILM.cz, hrvaški Antitalent in srbski Living Pictures.

Film Klemna Dvornika s svetovno premiero v Locarnu

Film je nastajal kar sedem let. Direktorica SFC-ja Nataša Bučar je za TV Slovenija opomnila, da "ni prav enostavno eni Sloveniji, ki letno naredi štiri celovečerne filme z zelo nizkim proračunom, konkurirati z eno Francijo, ki letno posname 300 filmov. Lahko si predstavljate, za kako velik uspeh je to, nič kaj manjši od recimo zmag naših fantov na kolesarskih tekmah".

Film spremlja kampanja #GibanjeZaGibanje
Producenti so pred svetovno premiero dejali, da so film ustvarjali z mislijo na boljšo prihodnost, uvrstitev na festival v Locarnu pa odpira nove poti do občinstva in v svet pošilja sporočilo filma, da vsak lahko spremeni svoj svet na bolje, s čimer spremeni na bolje ves svet.

Posnetek s snemanja filma. Foto: Luka Matijevec
Posnetek s snemanja filma. Foto: Luka Matijevec

"Ko se dandanes naša življenja v vse večji meri selijo v digitalne svetove, verjamemo, da zdaj, bolj kot kadar koli, potrebujemo zgodbe o lepoti analognega sveta. Otroci, ki jim je ta film namenjen, so velik del svojega otroštva preživeli v svetovnih krizah – sprva koronavirus, potem recesija, zdaj vojna. Naša dolžnost je, da jim pokažemo, da obstaja upanje v boljši jutri tudi v analognem svetu, zanj pa se moramo aktivno boriti," so sporočili o povodu za nastanek filma.

Ob filmu poteka tudi kampanja #GibanjeZaGibanje, s katero želijo mlade iz vse Slovenije spodbuditi k več gibanja in kakovostnega druženja. Kampanji se pridružujeta tudi priljubljeni reper Nipke in producent Damjan Jović, ki sta za film ustvarila pesem Igrišča ne damo. "Ta igrišča otrokom pomenijo res veliko, tako kot recimo meni, ki sem tukaj vrgel eno svojih prvih rim, tako tudi drugim otrokom, da najdejo tukaj svojo pot," je za TV Slovenija povedal Nipke.