Filmski festival bo v Motovunu potekal med 24. in 28. julijem. Foto: BoBo
Filmski festival bo v Motovunu potekal med 24. in 28. julijem. Foto: BoBo
Motovun
Namesto države bo tokrat partner motovunskega festivala mesto, in sicer Berlin. Foto: BoBo

Do 28. julija bo na sporedu osrednjega tekmovalnega programa 19 celovečercev z različnih koncev sveta.

Bodoče festivalske uspešnice
Organizatorji so tudi letos pri izbiri filmov poudarili neodvisno filmsko produkcijo, ki odraža duh časa in sodobne svetovne izzive. Menijo, da bodo nekateri manj znani filmi z letošnjega motovunskega programa postali velike festivalske uspešnice, kot je prvi Maslonejev celovečerec - tragikomedija Napad panike.

Kot so še zapisali na spletni strani festivala, se bodo na "hribu filmov" vrstile podobe z različnih koncev sveta, od drobnega kriminalca iz Švedske in danske sponzoriranke prek britanske novinarke in borca Islamske države do ruskih rockerjev in kolumbijskih plačanih morilcev.

V tekmovalnem programu so izpostavljeni ruski celovečerec Poletje režiserja Kirila Serebrenikova, film Leave No Trace ameriške režiserke Debre Granik in koprodukcija Drevo divje hruške turškega režiserja Nurija Bilgeja Ceylana. Kot posebnost so organizatorji v programu označili celovečerni film Profil režiserja Timurja Bekmambetova, ki se v celoti dogaja na zaslonu računalnika.

Filmi berlinskih avtorjev
Letošnja prireditev nima države partnerice, temveč partnersko mesto - Berlin, iz katerega bodo prišli številni filmski ustvarjalci. V spremljevalnem programu bodo prikazali filme berlinskih avtorjev, v glasbenem programu pa bodo nastopili tudi berlinski izvajalci elektronske glasbe.

Med gosti festivala bo švedski režiser Ruben Östlund, ki je bil nominiran za tujejezičnega oskarja za film Kvadrat, in bil lani nagrajen z zlato palmo v Cannesu. V Motovunu bo prejel nagrado maverick za inovantivnost pri razširjanju meja filmskega izraza. Častna gosta bosta hrvaška igralca Rade Šerbedžija in Mustafa Nadarević, ki bosta prejela nagrado za 50 let filmskega ustvarjanja.

Na festivalu bodo predvajali tudi tri slovenske filme, in sicer film Gregorja Baumana Električne sanje, film Petre Trampuž Bocevske Jaz sem in film Gajin svet režiserja Petra Bratuše, ki ga bodo predvajali premierno.