Norveški zvezdnik Nicolai Cleve Broch igra Aksla Borgena, ki se po dvajsetih letih vrne v domač kraj, kjer  je bil oproščen umora svoje srednješolske ljubezni. Foto: Car Christian Raabe/Promocijsko gradivo
Norveški zvezdnik Nicolai Cleve Broch igra Aksla Borgena, ki se po dvajsetih letih vrne v domač kraj, kjer je bil oproščen umora svoje srednješolske ljubezni. Foto: Car Christian Raabe/Promocijsko gradivo
Oproščen
Akslova vrnitev odpre stare rane in sovraštvo sorodnikov umorjene Karine. Foto: Promocijsko gradivo

Zgodba nadaljevanke – spremljate jo lahko ob torkih na 1. programu Televizije Slovenija, vsakokrat ob 20.00 –, pripoveduje o poslovnežu Akslu Nilsenu (igra ga norveški igralec Nicolai Cleve Broch), ki je pred dvajsetimi leti zapustil majhno norveško mesto Lifjord, potem ko je bil oproščen umora svoje srednješolske ljubezni Karine. Novo življenje si je ustvaril v Maleziji, kjer je uspešen poslovnež, poročen in oče odraščajočega sina. Po vseh teh letih se je vrnil v domači kraj, da bi rešil glavno mestno podjetje Solar Tech pred bankrotom.

Mesto Lifjord je odvisno od podjetja Solar Tech, ki ga vodi odločna Eva Hansteen, mati umorjene Karine, ki se nikoli ni sprijaznila s tem, da je bil Aksel oproščen, in ga še vedno vidi kot morilca svoje hčere. Podjetje se znajde v težavah in številna delovna mesta so ogrožena. Eva Hansteen najde azijskega vlagatelja, in ko jih ta obišče, Eva z grozo ugotovi, da je to Aksel. Stare rane se odprejo, njeno sovraštvo je globoko in da bi onemogočila Aksla, je pripravljena "pokopati" podjetje, svojo kariero in družinsko življenje. Čeprav je bil umora oproščen, veliko njegovih someščanov še vedno ne verjame v pravično sodbo in so prepričani, da se mu je uspelo po krivici izogniti roki pravice.

V ospredju protagonisti, ne iskanje krivca
Po besedah scenarista serije Siva Rajendrama Eliassena jih pri snovanju serije ni zanimal toliko kriminalni vidik zgodbe, ampak so se želeli osredotočiti na same like in njihov razvoj. "Želel sem ustvariti karakterno, in ne kriminalne drame," je dejal scenarist, ki je serijo ustvaril skupaj z Anne Bache-Wiig. "Ni me zanimal sam umor oziroma iskanje krivca, ampak boj posameznika v prizadevanju, da bi ga oprostili, da bi ga družba znova sprejela. Z Anne je sploh nisva zasnovala kot kriminalko in še kakšni dve leti po začetku razvijanja projekta niti sama nisva prišla do krivca."