Majda Širca je na potrebo po ureditvi stanja na področju filma opozarjala že kot poslanka Zaresa v mandatu Vaska Simonitija. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Majda Širca je na potrebo po ureditvi stanja na področju filma opozarjala že kot poslanka Zaresa v mandatu Vaska Simonitija. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Jelka Stergel
Na vprašanje, kako komentira tožbe zoper sklad, ki so bile vložene v zadnjih dveh letih, Stergelova odgovarja, da »bi se raje kot s tožbami ukvarjala s filmskim programom«. Zato si bo prizadevala v producentih najti zrele poslovne partnerje. Foto: RTV SLO/A. J.

Za nove člane v sedemčlanski nadzorni svet sklada predlaga ministrica za kulturo Majda Širca režiserja in dramatika Dušana Jovanovića, finančnico Marjetico Mahne in pravnika z ministrstva za kulturo Nikola Todorovića.

Vse bolj glasna strokovna javnost
Razlog za razrešitev Prodnika, Malčiča in Pogačnika vidi med drugim ministrstvo v vse pogostejših protestih strokovne javnosti. Predlog je podalo tudi zaradi "pisne pritožbe enega izmed članov sveta o grožnjah s fizičnim nasiljem med zadnjo prekinjeno sejo sveta ter vse večjih dvomov o dosedanji preglednosti pogodbenih in finančnih povezav na ministrstvu zaposlenih uradnikov z delom Filmskega sklada".

Za zagotovitev delovanja nadzornega sveta v polni sestavi in s tem transparentnega dela Filmskega sklada se je ministrstvo za kulturo obrnilo na ministrstvo za finance s predlogom, da namesto Tomaža Peršeta, ki ni več zaposlen na ministrstvu za finance, imenuje novega člana nadzornega sveta na predlog ministra za finance.

Za nepolitično delovanje Filmskega sklada
Da bo rešitev težav na področju filma ena izmed njenih prednostnih nalog je ministrica napovedala na nedavni seji nacionalnega sveta za kulturo. Takrat je izrazila potrebo po filmskem skladu, ki bi deloval samoregulativno in nepolitično.

'Da bi iz slovenske ustvarjalnosti izvabili najboljše'
Po približno dveletni agoniji na skladu, na čelu katerega so se menjavali vršilci dolžnosti (zadnji v vrsti je bil Igor Prodnik), je 1. novembra mandat direktorice prevzela Jelka Stergel. Kot je povedala za MMC, si je kot prednostne naloge zadala ustvariti kadrovske in organizacijske razmere, v katerih bodo brez večjih zadreg obvladovali postopke izvabljanja najboljšega, kar lahko slovenski ustvarjalni in tehnično obrtni potencial ponudi.

M. K.