Foto: Fmovies/Facebook
Foto: Fmovies/Facebook

Zveza za ustvarjalnost in zabavno industrijo (The Alliance for Creativity and Entertainment (Ace)), v katero so med drugim vstopili Netflix, Apple TV+, Amazon, Walt Disney Studio, BBC Studios in RTL, je prejšnji teden v izjavi za javnost sporočila, da ji je v sodelovanju z vietnamsko policijo v Hanoju uspelo ukiniti spletno stran Fmovies in z njo povezane strani.

Nezakoniti konzorcij, v katerega spadajo spletne strani Bflixz, Flixtorz, Movies7, Myflixer in druge, predstavlja "največjo operacijo pretakanja piratskih vsebin na svetu", ocenjujejo pri Ace. Med januarjem 2023 in letošnjim junijem so, denimo, te strani imele več kot 6,7 milijarde obiskov.

V operaciji so onesposobili tudi ponudnika gostovanja Vidsrc.to in z njim povezane strani, ker so bili v lasti istih posameznikov. Policija je v Hanoju aretirala dva Vietnamca, obtožnica proti njima pa še ni bila vložena.

Operacija predstavlja "osupljivo zmago za ustvarjalne in tehnične ekipe, za scenariste, režiserje, studie in ustvarjalno skupnost vsega sveta," je komentiral Charles Rivkin, predsednik organizacije Motion Picture Association (MPA) in zveze Ace.

Policija je v Hanoju aretirala dva Vietnamca, obtožnica proti njima pa še ni bila vložena. Foto: EPA
Policija je v Hanoju aretirala dva Vietnamca, obtožnica proti njima pa še ni bila vložena. Foto: EPA

Podpredsednica MPA Larissa Knapp dodaja, da je ukinitev strani "poslala močno svarilo" vsem, ki bi se hoteli lotiti podobnih projektov. "Veselimo se nadaljnjega sodelovanja z vietnamskimi oblastmi, Ministrstvom za domovinsko varnost in programom za hekanje in intelektualno lastnino (Ichip) Ministrstva za pravosodje, da bomo lahko zločince spravili pred sodišče," je še povedala.

Trn v peti ameriškim oblastem
Ace v boju proti piratom na spletu sodeluje z različnimi organi pregona. Fmovies so bili njihova nemezis že kar nekaj časa. Na letošnjem sejmu ComicCon je Rivkin razkril, da približno tretjina prometa na nezakoniti strani prihaja iz ZDA. Urad trgovinskega predstavništva ZDA je tako v svoje letno poročilo že zadnjih nekaj let Fmovies vključil kot "zloglasno platformo za ponarejanje in piratstvo". Podoben status so dobile strani ThePirateBay, Sci-Hub in 1337X.

Po podatkih podjetja SimilarWeb je bila spletna stran Fmovies leta 2023 280. na seznamu najbolj priljubljenih spletnih strani na svetu.

Spletni uporabniki so na redditu v zadnjih dneh goreče razpravljali o ukinitvi, nazorna je, denimo, sledeča objava: "Med sinočnjim večerom in današnjim jutrom smo se zbudili v pretočno apokalipso, v kateri nam je Striček Sam izbrisal ljubljene spletne strani. Vsak, ki je kdaj na tej strani objavil povezavo ali poimensko imenoval kako pretočno stran, čestitam, vi ste krivi."