Eden najuspešnejših filmov s preloma tisočletja končno dobi nadaljevanja. Russlla Crowa v njem seveda ne bo, ker njegov lik v prvem Gladiatorju umre. Foto: IMDb
Eden najuspešnejših filmov s preloma tisočletja končno dobi nadaljevanja. Russlla Crowa v njem seveda ne bo, ker njegov lik v prvem Gladiatorju umre. Foto: IMDb
Sorodna novica Bo Paul Mescal stopil v areno za nadaljevanje Gladiatorja Ridleyja Scotta?

O nesreči je prvi poročal britanski tabloid Sun, ki je navajal poročila o eksploziji na snemanju in vest, da so v bolnišnico prepeljali šest ljudi. "Bilo je grozljivo – ogromna kepa ognja je hušknila v zrak in na svoji poti oplazila več članov ekipe. V vseh svojih letih dela še nisem videl česa tako strašljivega," je neimenovani vir komentiral za tabloid. "Pretreseni so vsi vpleteni, od zvezdnikov do najbolj obrobnih asistentov."

V izjavi za javnost studio Paramount Pictures poudarja: "Zdravstvena in varnostna ekipa na prizorišču sta lahko nemudoma ukrepali, tako da so vsi prizadeti takoj dobili potrebno nego." Ob tem so podčrtali, da se "na vseh naših snemanjih strogo upošteva varnostne postopke", ki jim bodo sledili tudi, ko se bodo vrnili na delo.

Po poročanju revije Variety ni bilo poškodovan nobeden od igralcev, so pa zaradi opeklin v bolnišnico prepeljali šest kaskaderjev; štirje od njih še naprej ostajajo v zdravniški negi.

Nadaljevanje zgodovinske epopeje Gladiator režira Ridley Scott, ki je podpisal že prvi film. V nadaljevanju, ki uradnega naslova še nima, imajo glavne vloge Paul Mescal, Denzel Washington, Derek Jacobi in Connie Nielsen. Franšizi se pridružujeta tudi Pedro Pascal in Joseph Quinn, zvezdnik Netflixove serije Stranger Things. Premiera Gladiatorja 2 je načrtovana za november 2024.

Gladiator je bil leta 2000 svetovna uspešnica: antična epopeja je zaslužila 460 milijonov dolarjev in Avstralca Russlla Crowa izstrelila med zvezde. Film je nato osvojil pet oskarjev, vključno s kipcema za najboljši film in najboljšega igralca, postal drugi najdonosnejši film leta 2000 (za Misijo: Nemogoče) in lastnoročno sprožil minirenesanso zgodovinske epopeje v Hollywoodu.

Lucija je v prvem filmu upodobil Spencer Treat Clark, v odraslih letih pa ga bo zdaj upodobil Paul Mescal. Foto: IMDb
Lucija je v prvem filmu upodobil Spencer Treat Clark, v odraslih letih pa ga bo zdaj upodobil Paul Mescal. Foto: IMDb

Neuspešni poskusi zagona
Pogovori o nadaljevanju (ali pa morda preddelu) so se začeli že v letu 2001, a se kmalu ustavili na mrtvi točki. Ridley Scott je trdil, da se hoče Russell Crowe vrniti v vlogi (kar je manjša zagata, ker njegov lik v Gladiatorju umre) in da je navijal, da bi v film vključili element nadnaravnega oz. fantastičnega. Na neki točki se je projektu kot scenarist pridružil Nick Cave; v njegovem scenariju se je Crowov gladiator med drugim boril v drugi svetovni vojni in v Vietnamu. To različico scenarija so pozneje zavrgli. Leta 2021 je bilo odločeno, da bodo snemali nadaljevanje, v katerem pa bo v ospredju lik Lucija.

Lucij je nečak zlohotnega Komodusa (Joaquin Phoenix), ki v Gladiatorju po smrti Marka Avrelija zasede cesarski prestol in se poskuša znebiti rimskega generala, pozneje gladiatorja, Maximusa (Russell Crowe). Luciusa je pred 23 leti upodobil otroški igralec Spencer Treat Clark.