Sally Field. Foto: Reuters
Sally Field. Foto: Reuters

Hollywoodska igralka Sally Field je do zdaj osvojila dva oskarja, prvega leta 1980 za glavno vlogo Norme Rae v istoimenskem filmu, drugega pa leta 1985 za glavno vlogo v filmu Mesto v srcu. Dobila je tudi tri emmyje.

"Ima dolgoživo kariero, ker je pristna v svojem nastopu in vedno sprošča všečnost in človečnost – preprosto povezuje. To je nekaj razlogov za to, zakaj je ohranila svojo oboževalsko množico in neverjetno bogato ter večplastno kariero," je v izjavi dejala Fran Drescher, predsednica SAG-AFTRA.

"Sally je velika zvezdnica z etosom delovne igralke – samo nadaljevati delo in biti čim boljša. Vsako obdobje njenega življenja prinaša različne priložnosti in le delati je treba naprej. Sally se ne ustavi in ​​upamo, da se nikoli ne bo."

Leta 2015 je dobila ameriško nacionalno medaljo za umetnost in leta 2019 nagrado za življenjsko delo Kennedyjevega centra za uprizoritvene umetnosti, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Dobila je tudi svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Foto: Reuters
Dobila je tudi svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Foto: Reuters

Sally Margaret Field se je rodila leta 1946 v kalifornijskem mestu Pasadena. Na igralsko pot se je podala leta 1965, ko je nastopila v televizijski seriji Lawrence in Gidget, ki pa je bila ukinjena po eni sezoni. Leta 1967 je posnela svoj prvi televizijski celovečerec The Way West, v katerem je nastopila ob Kirku Douglasu.

Televizija je igrala pomembno vlogo v njeni karieri. Vse do leta 1977, ko ji je uspel preboj na velika platna s filmom Smokey in Bandit, v katerem je nastopila ob Burtu Reynoldsu.

Med njenimi prepoznavnejšimi filmi so Jeklene magnolije (1989), Forrest Gump (1994) ter serija Bratje in sestre (2006). Marsikomu se je prikupila tudi z vlogo v komedijah Očka v krilu (1993) ali Blondinka s Harvarda 2 (2003). V zadnjem obdobju je denimo nastopila v filmu Zdravo, ime mi je Doris. V njem je igrala žensko v 60. letih, ki začne po seminarju samopomoči zapeljevati mlajšega sodelavca. Igra tudi v prihajajočem filmu 80 for Brady.

Podelitev nagrad sag bo 26. februarja v Fairmont Century Plaza v Los Angelesu in bo v živo predvajana na Netflixovem kanalu na YouTubu. Med nedavnimi prejemniki nagrade sag za življenjske dosežke so med drugim Helen Mirren, Robert De Niro, Alan Alda, Carol Burnett in Lily Tomlin.