Po The Burning Plain iz leta 2008, ki ji je prinesel priznanje za najboljšo mlado igralko v Benetkah, se je Jennifer Lawrence (1990) zdaj dokazala v drami Na sledi očetu in utrdila svoj položaj na kritiških seznamih najobetavnejših ameriških igralk. Foto: EPA
Po The Burning Plain iz leta 2008, ki ji je prinesel priznanje za najboljšo mlado igralko v Benetkah, se je Jennifer Lawrence (1990) zdaj dokazala v drami Na sledi očetu in utrdila svoj položaj na kritiških seznamih najobetavnejših ameriških igralk. Foto: EPA
Annette Bening, nominiranka za oskarja za glavno žensko vlogo v Lepoti po ameriško (1999) si je z vlogo lezbične matere v drami The Kids Are Alright zagotovila mesto tudi med favoriti za letošnjega oskarja. Foto: EPA
V 'posvečenih krogih' se govori tudi, da bosta v ožjem izboru za oskarja James Franco in Natalie Portman. Foto: EPA

Med njimi sta tudi nominacija za najboljši neodvisni film in igralske nominacije za Jennifer Lawrence, Johna Hawkesa in Dale Dickey. Med nominiranci za najboljši film so tudi zgodba o preživetju 127 Hours z Jamesom Francom v glavni vlogi, baletna drama Black Swan z Natalie Portman, Greenberg z Benom Stillerjem in lezbična družinska drama The Kids Are All Right, v kateri blesti Annette Bening. Nagrade spirit bodo ustvarjalcem podelili 26. februarja, dan pred podelitvijo oskarjev.

Drama Na sledi očetu je dobila že glavno nagrado na festivalu Sundance in ima, kot omenjeno, tudi nominacijo za najboljšo glavno igralko, komaj 20-letno Lawrenceovo, ki v filmu igra najstnico z gorovja Ozark, ki se poda na težko pot iskanja očeta po kriminalnem podzemlju te revne ameriške regije, da bi rešila svojo propadajočo družino oziroma tisto, kar je od nje ostalo. Nominaciji sta dobila tudi Hawkes in Dickeyjeva v stranskih vlogah, pa režiserka Debra Granik, ki je skupaj z Anne Rosellini nominirana tudi za najboljši scenarij. Film je dobil še nominacijo za najboljšo kinematografijo.

Omenjenemu filmu za petami je drama The Kids Are All Right s petimi nominacijami, poleg Beningove v glavni vlogi je nominiran tudi stranski igralec Mark Ruffalo. Julianne Moore, prav tako vidno članico zasedbe te komične drame o lezbičnem paru, katerega "v epruveti" spočeti najstniški otroci želijo stopiti v stik s svojim biološkim očetom, so tokrat spregledali. V kategoriji za najboljšo igralko so poleg Lawrenceove, Beningove in Portmanove še Greta Gerwig iz Greenberga, Nicole Kidman iz drame Rabbit Hole ter Michelle Williams iz Blue Valentine. Za razliko od običajnih petih je tokrat nominirank šest.

Za najboljšega igralca so poleg Franca in Stillerja nominirani še Ronald Bronstein (Daddy Longlegs), Aaron Eckhart (Rabbit Hole) in John C. Reilly (Cyrus).

V kategoriji za najboljšo režijo so poleg Granikove še Danny Boyle (127 Hours), predlanski dobitnik oskarja za najboljši film Revni milijonar, Darren Aronofsky (Black Swan), Lisa Cholodenko (The Kids Are All Right) in John Cameron Mitchell (Rabbit Hole).

Nagrado Roberta Altmana, poklon celotni ekipi filma, dobi drama Please Give režiserke Nicole Holofcener, v katerem igrajo Catherine Keener, Oliver Platt, Amanda Peet in Rebecca Hall. Gre za zgodbo o paru, ki se znajde v sporu z vnukinjama ženske, ki živi v stanovanju v njuni lasti.

Neodvisni vse bolj vidni na oskarjih
Zadnja leta so filmi z manjšim proračunom tudi na oskarjih vse bolj upoštevani, saj so zapolnili praznino, ki zeva v Hollywoodu zaradi osredotočenosti za visokoproračunske uspešnice za bolj nezahtevno občinstvo. Tako so v zadnjem času dobitniki spiritov, kot so Preicous, Rokoborec in Juno, slavili tudi na oskarjih. Letos naj bi bili v ožjem izboru za oskarje Beningova, Franco in Portmanova, nominacije za spirite pa bi utegnile pozornost Akademije usmeriti tudi na manj znane obraze, kot so igralci iz filma Na sledi očetu.

Nagrade spirit podeljuje skupina Film Independent, v izboru se lahko znajdejo filmi s proračunom, nižjim od 20 milijonov dolarjev. Druga merila so izvirnost filma, provokativna tematika in določen odstotek financiranja iz neodvisnih virov, ki niso del hollywoodskega studijskega sistema.

Podelitev nagrad bo povezoval Joel McHale, zvezdnik televizijske komične nanizanke Community.